Sveštenik krio rezultat testa na koronu, osuđen na zatvor

Svet 24. jun. 202112:57
Podeli:
FotoEPA-EFE/BAGUS INDAHONO

Sveštenik Riziab Šihab osuđen je u Indoneziji na još četiri godine zatvora zbog prikrivanja rezultata testa korona virusa.

Tročlano veće Okružnog suda u Istočnoj Džakarti presudilo je da je uticajni sveštenik lagao o svom rezultatu testa KOVID-19, piše AP.

Šihab je u pritvoru od 13. decembra od kako se suočio sa nizom krivičnih postupaka od povratka trogodišnjeg izgnanstva u Saudijskoj Arabiji prošlog novembra.

Sudije istog suda, 27. maja osudile su ga na osam meseci zbog kršenja zdravstvenih protokola održavanjem verskog okupljanja i venčanja njegove ćerke, na kojima je prisustvovalo hiljade pristalica tokom pandemije korona virusa.

FotoEPA-EFE/Bagus Indahono

Takođe je kažnjen sa 1.400 američkih dolara zbog masovnog okupljanja na Zapadnoj Javi.

Posle skupova, Šihab je lečen u bolnici u Umi u Bogoru, gradu nadomak Džakarte ali njegova lečenja su službenici bolnice držali u tajnosti.

Optužnica kaže da je lažna izjava da je Šihab zdrav, koja je emitovana na nekoliko novinskih mreža, dovela zajednicu u opasnost, s obzirom da je na njegovim događajima prisustvovalo više hiljada ljudi. Direktoru bolnice Andi Tatatu i Šihabovom zetu Hanifu Atlasu sudi se odvojeno kao pomagaocima u zločinu.

Šihab je rekao da je odbacio presudu i da je žrtva političkog progona zbog snažnog protivljenja bivšem hrišcanskom guverneru Džakarte, savezniku predsednika Joka Vidoda, koji je zatvoren pod optužbom za bogohuljenje.

Vlada je u decembru zabranila Šihabu da vrši svoje javne aktivnosti jer često krši zakon i izaziva javni nered.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar