Švedski model korona borbe: Da li su bili u pravu

Svet 13. jul. 202120:21 > 20:27
Podeli:
Švedska
EPA-EFE / Soren Andersson

Švedska, zemlja koja nikada nije ni uvodila stroge korona mere, planira da ublaži blage restrikcije. Podaci o broju zaraženih u toj zemlji su sve više ohrabrujući, piše "The Local", i dodaje da je najosporavanija ličnost švedski glavni epidemiolog Anders Tegnel rekao da se, prema sadašnjim procenama zdravstvenih stručnjaka, može nastaviti s planovima da se od sredine jula popusti deo mera, kako je bilo i planirano.

PROČITAJTE JOŠ:

Tako će se u Švedskoj dozvoliti prevoz međugradskim autobusima u punom kapacitetu, a ukidaju se i slične mere o 50 odsto popunjenosti i u drugim sektorima. Takođe, lokalne vlasti dobiće ovlašćenje da ukinu mere zabrane okupljanja za više od 50 ljudi na javnim prostorima, prenosi Jutarnji list.

Ipak, ostaje preporuka da se održava distanca, kao i da svi oni koji to mogu rade od kuće, naročito ako neko ima bilo koji simptom kovida 19. Ništa se ne menja ni kada je u pitanju ograničen broj publike na javnim događanjima, kao ni pravila koja važe u restoranima i kafićima, koji sve vreme pandemije rade.

Ipak, dok se čekaju nova pravila, koja bi trebalo da budu doneta uskoro, maksimalno dozvoljen broj okupljenih u tim prostorima biće povećan sa četiri na osam onih koji se smatraju jednom grupom.

„Korak po korak krećemo se prema društvu bez restrikcija. Da bi ovaj plan uspeo, uslov je da pritisak na zdravstveni sistem ostane što manji, a da broj vakcinisanih bude što veći. Najvažnije je da poštujemo sva ograničenja i da se vakcinišemo“, kazao je ministar trgovine i industrije Ibrahim Bajlan.

Na pitanje ima li ikakvih planova da se i u Švedskoj uvedu kontroverzne kovid propusnice, koje se u toj zemlji izdaju isključivo onima kojima je to potrebno za ulazak u neku zemlju EU, Tegnel je odgovorio da nikakvih planova te vrste nema.

Kada je reč o maskama, one nigde u Švedskoj ni u jednom trenutku nisu bile obavezne, tek su nekoliko meseci bile preporuka u javnom prevozu tokom jutarnjeg i poslepodnevnog „špica“, ali i ta preporuka je nedavno ukinuta.

Više testiranja

Svako ko se vrati u Švedsku nakon putovanja po inostranstvu, sa nekoliko izuzetaka, uključujući putovanja iz Nordijskih zemalja i status oko vakcinacije, trebalo bi da se testira na koronavirus, čak iako nema simptome, rekla je Agencija za javno zdravlje.

Ova preporuka se odnosi i na švedske državljane, bez obzira iz koje su zemlje putovali. Besplatno je testiranje ako dolazite u Švedsku iz inostranstva, prenosi The Local.

Izmenu je objavila Agenija za javno zdravlje u ponedeljak, a primenjivaće se od 12. jula do 31. avgusta i slede se slične preporuke sa proleća.

Smernice se uvode zbog ukinutih ograničenja i delta soja koronavirusa koji se brzo širi po turističkim destinacijama u Evropi i drugim delovima sveta.

Preporuka dolazi usled zabrinutosti zbog rasta broja zaraženih zbog delta soja koronavirusa. Agencija za javno zdravlje prethodno je predvidela da će Delta varijanta postati dominanta u Švedskoj u narednim mesecima. Širenje ovoj soja se povećava, iako ukupan broj novih slučajeva u Švedskoj još uvek opada.

„Ako ste zaraženi, rizikujete da širite zarazu, na primer na radnom mestu ili u svom najbližem krugu. Iz tog razloga pažljivo obratite pažnju na simptome i držite fizičku distancu“, navodi se u preporuci.

Bonus video: Delta soj se širi Grčkom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar