Švedska u ponoć preuzela predsedavanje OEBS-u

Svet 01. jan. 202100:22
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Malton Dibra

Švedska je od danas, na godinu dana, novi predsedavajući Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), a u fokusu predsedavanja, kako je najavljeno u Stokholmu, biće jačanje bezbednosti I demokratije. Švedska je preuzela predsedavanje od Albanije, a predsedavajuću trojku čini još idući predsedavajući Poljska.

Ministarka inostranih poslova Švedske An Linde uoči preuzimanja predsedavanja OEBS-u najavila je da će Švedska raditi na jačanju bezbednosti i demokratije u Evropi i neposrednom okruženju, sa fokusom na ljudskim pravima, demokratiju i vladavinu zakona.

Zamenik šefa švedske diplomatije, sredinom jula, na sednici Stalnog saveta OEBS, Robert Ridberg ukazao je da Švedska preuzima predsedavanja u izazovno vreme, što zahteva fokusiranje na osnove na koje se oslanja ta organizacija, a to su evropski bezbednosni poredak, sveobuhvatni koncept bezbedosti I nastavak napora na rešavanju konflikata na području OEBS.

Podsećajući na Helsinšku povelju iz 1975. godine, Ridberg je, tada, rekao da „evropski bezbednosni poredak – teritorijalni integritet, uzdržavanje od pretnje ili upotrebe sile i podržavanje prava svake države da bira svoj spoljni i bezbednosni aranžman – predstavlja ključni interes bezbednosne politike za njegovu zemlju, a to e, dodaje I u interesu OEBS-a.

Kazao je da će Švedski moto predsedavanja biti “moramo da se vratimo na osnove” I osnovne zadatke OEBS, podsećajući zemlje članice da je krajnje vreme da se poštuju zajednička opredeljenja iz Helsinške I Pariske povelje.

Švedska je preuzela predsedavanje od Albanije, a predsedavajuću trojku čini još idući predsedavajući Poljska.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar