Švedska odlaže vakcinacije osoba preko 65 godina

Svet 12. feb. 202123:38
Podeli:
Foto: EPA-EFE/THOMAS SAMSON / POOL MAXPPP OUT

Cilj švedske vlade je da celokupno stanovništvo bude vakcinisano protiv virusa korona do kraja juna, ali izgleda da će osobe starije od 65 godina morati da čekaju duže nego što je planirano, pošto se ni u ovoj zemlji ne preporučuje da oni prime Oksford/Astra Zeneka vakcinu, a isporuke Fajzer/Bionteka i Moderne kasne. Ministarka zdravlja Lena Halengren izjavila je da, uprkos preprekama, švedska vlada i dalje ima u planu da omogući vakcinaciju svim stanovnicima starijim od 18 godina u toku prvih šest meseci ove godine. U Švedskoj je do sada vakcinisano nešto više od 330.000 ljudi, a obe doze vackine je dobilo preko 100.000 ljudi.

Švedska se pridružila Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Poljskoj, koje su takođe uvele preporuku da vakcina koju su razvili Oksfordski univerzitet i kompanija Astra Zeneka ne bude primenjivana na starije od 65 godina zbog toga što smatraju da za ovu starosnu grupu nije efikasna, i pored toga što je Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila vakcinu za upotrebu kod svih starosnih grupa.

Kako piše Euronjuz, Poljska je ovaj starosni prag dodatno spustila na 60 godina, a predsednik Francuske je izjavio da je vakcina „gotovo potpuno neefikasna“ za starije osobe. Vlasti u Francuskoj i Švedskoj kažu da bi vakcinu trebalo davati isključivo ljudima mlađim od 65 godina i da će „ova preporuka biti ponovo razmotrena kada budu dostupni dodatni podaci“ o njenoj efikasnosti za starije.

U Švedskoj je do sada vakcinisano nešto više od 330.000 ljudi, a obe doze vackine je dobilo preko 100.000 ljudi.

Ministarka zdravlja Lena Halengren izjavila je da, uprkos preprekama, švedska vlada i dalje ima u planu da omogući vakcinaciju svim stanovnicima starijim od 18 godina u toku prvih šest meseci ove godine.

„Ne postoji ništa što ukazuje da nećemo biti u mogućnosti to da učinimo, pod uslovom da nam budu isporučene doze za koje smo potpisali ugovore“, rekla je ona.

Prema saopštenju SKR, krovnoj organizaciji za svih 290 opština i 21 region u Švedskoj, program vakcinacije će moći da se ubrza čim pristignu dodatne zalihe.

Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Kako prenosi „The Local Sweden“, šefica za zdravstvenu zaštitu pri SKR kaže da kašnjenje isporuka znači da će stariji od 65 godina kasnije početi sa vakcinacijom, koja je trebalo da krene početkom februara.

„Zbog toga će više vackinacija morati da se obavi u drugoj četvrti planiranog perioda“, rekla je ona.

Za sada je Švedska još u prvoj fazi programa vakcinacije, što znači da se vakcine daju korisnicima domova za brigu o starima i onima koji imaju pravo na kućnu negu, kao i ljudima koji brinu o starima i onima koji dele domaćinstvo sa njima.

Oko 80 odsto korisnika domova za stare je do sada primilo prvu dozu vakcine, dok taj procenat kod starijih koji dobijaju kućnu negu iznosi 32 odsto.

Prema poslednjim podacima, ukupan broj preminulih u Švedskoj je 12.370, a do sada je potvrđeno 604.577 slučajeva zaraze.

Glavni epidemiolog Anders Tegnel kaže da je trend nedavno zabeleženog opadanja broja novih slučajeva „nažalost počeo da se menja“.

„Još uvek je širenje infekcije na visokom nivou. Broj prijema pacijenata na intenzivnu negu je jedno vreme takođe znatno opao, ali i tu je situacija počela da se menja“, rekao je Tegnel i upozorio da je nova varijanta virusa, koja je prvi put zabeležena u Velikoj Britaniji, sada postala široko rasprostranjena u Švedskoj.

Najveću zabrinutost izaziva to što se smatra da je ova varijanta mnogo lakše prenosiva od osnovne, a Tegnel kaže da različiti modeli pokazuju da bi ona mogla da bude između 30 i 70 odsto zaraznija.

Zbog toga će Švedska dodatno povećati kapacitete za testiranje na novi soj, pošto se trenutno sekvencira oko deset odsto pozitivnih testova, da bi se utvrdilo da li je u pitanju stara ili nova varijanta virusa.

 

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar