Švedska menja uputstva: Građani treba sami da prate kontakte

Svet 20. jul. 202022:24
Podeli:
Foto:EPA-EFE/JANERIK HENRIKSSON

Švedska zdravstvena agencija objavila je danas da menja svoja uputstva za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom tako da će to u većoj meri raditi upravo oni koji su pozitivni na koronu, javlja Rojters.

Portparolka švedske agencije navela je kako je puno bolje da pojedinci sami kontaktiraju osobe koje su potencijalno zarazili, umesto da to kao dosad čine zvanične institucije vlasti.

Ona je naglasila da se to neće odnositi na one koji su oboleli i koji su u teškom stanju da to učine, kao i da će vlasti u pojedinim slučajevima imati diskreciono pravo praćenja kontakata.

Novi sistem koji najavljuje Švedeska razlikuje se od strategije većine zemalja u kojima vlasti prate i obaveštavaju ljude koji su imali bliski kontakt sa zaraženim osobama.

Postojeći sistem dobro je funkcionisao dok je broj zaraženih bio manji, ali se više nije pokazao naročito delotvornim i efikasnim kada se zaraza proširila.

Za razliku od drugih zemalja, švedski sistem praćenja kontakata zaraženih koronavirusom nije anoniman jer se računa na savest pojedinaca i očekuje da jave da su zaraženi svima sa kojima su bili u kontaktu.

Još se ne zna kako će novi metod funkcionisati, hoće li i kako vlasti proveravati, a očekuje se da Agencija potpunija uputstva objavi narednih dana.

Od početka pandemije je Švedskoj je koronavirusom zaraženo 78.000 ljudi, mnogo više nego u susednim skandinavskim zemljama.

Komentari

Vaš komentar