Svedočenje insajdera otkriva nadrealne detalje sloma šefa Nisana

Svet 05. avg. 202120:57
Podeli:
Karlos Gosn Foto:EPA-EFE/WAEL HAMZEH

To je bila mreža intigra koja je dovela do hapšenja i kasnije dramatičnog bekstva jednog od najpozantijih šefova jedne svetske kompanije. Spektakularan pad bivšeg predsednika Nisana Karlosa Gona krajem 2018. godine, zauzeo je naslovne strane širom sveta, kao i njegov "drski beg" iz Japana više od godinu dana kasnije.

PROČITAJTE JOŠ:

Tokom cele afere, Ravinder Pasi, imao je mesto sa kojeg je izbliza posmatrao razvoj priče. Kao najbolji Nisanov globalni advokat, bio je svedok koroporativnog sloma koji opisuje kao „ludake koji preuzimaju ludnicu“.

U vreme hapšenja Karlosa Gona, gospodin Pasi, advokat iz Velike Britanije, radio je kao Nisanov globalni generalni savetnik predvodeći tim od 250 ljudi. Od njega je tražno da učestvuje u istrazi o poslovima gospodina Gona.

Kaže da ne zna da li je bivši šef Nisana kriv za ono za šta ga optužuju u Japanu. Ali on pruža uvid u sliku disharmonije i disfunkcije u samom Nisanu, prenosi BBC.

Karlos Gosn Foto: EPA-EFE/WAEL HAMZEH

U novembru 2018. godine visoki rukovodioci Nisana su napravili zamku za predsednika kompanije. Oni su ga namamili na hitan sastanak u Tokio na visokom nivou.

Međutim, kada je on sleteo na aerodrom, odmah je uhapšen. Bio je optužen za finansijske zločine, uključujući da nije prijavio pravu zaradu. Tužioci su postupili na osnovu informacija koje je dostavio sam Nisan, a većinu ih je prikupio šef osoblja Gona, Hari Nada.

Gon je kasnije tvrdio da je žrtva zavere koju su zajedno sa visokim zvaničnicima u vladi organizovanli gospodin Nada i izvršni direktor Hiroto Saikava. Kaže da je to usledilo, kao bi se poremetilo planiralo spajanje Nisana i njegove francuske partnerske kompanije Reno, za koje su strahovali da će francuskim akcionarima dati previliki uticaj na japanskog proizvođača automobila.

Nisan i Saikava su ove optužbe više puta odbacivali. Pasi je bio jedan od nekolicine ljudi u Nisanu koji su u napred znali za planirana hapšenja. Ali čak i u ovoj ranoj fazi, on je imao neke sumnje u vezi sa samim procesom.

Šef osoblja Hari Nada već je postigao sporazum o priznanju krivice sa tužiocima, pružajući informacije koje će koristiti protiv gospodina Gona u zamenu za sopstveni imunitet. Dogovor je bio neophodan jer je i sam Nada učestvovao u sastavljaju samih finansijskih aranžmana za koje su tužiocu tvrdili da su nezakoniti i koji su dali osnovu za hapšenje Gona.

Za Pasija ovo je ozbiljan problem. „Zvona za uzbunu su se oglasila odmah. Svako ko je bio uključen u osnovnu aktivnost trebalo bi da bude isključen iz istrage, a ne da bude zadužen za to“.

Onda su počele da cure informacije u medije uza koje Pasi kaže da su „predastavile Gona u posebnom svetlu, od čega je Nisan imao korist“. Te informacije su dolazile iz kancelarije generalnog direktora za koju je bio zadužen Nada, a neke do njih su bile „visoko poverljlive“.

Druga zabrinutost je proizašla iz same istrage – koja nije samo Nadu već i samog izvršnog direktora umešala u ozbiljan sukob interesa. To uključuje i činjenicu da je Saikava sam potpisao dokumente u vezi sa samim plaćanjem za koje je kasnije rečeno da je nezakonito, što je Saikava kasnije priznao na sudu.

Otkrivanjem oviih pitanja, Pasi je počeo da brine za svoju bezbednost. Svađe i krvoprolića u Nisanovoj sali za sastanke nisu prestali hapšenjem Karlosa Gona.

Nekoliko stranih rukovodilaca je otišlo, uljučujući i glavnog direktora za performanse Hosea Munoza, ključnog saveznika Gona. Zatim je u septembru 2019. godine, svrgnut i sam izvršni direktor Hiroto Saikava, nakon što je priznao da je nepropisno preplaćen, prenosi BBC.

U maju 2020. godine Nisan je naložio Pasiju da napusti Japan za nekoliko dana. I dok se pripremao za polazak, u njegovoj kući je izvršenn pretres koji su izvršili pripadnici Nisanovog osoblja, dok je policija stajala pored njih.

Racija je izvedena pred njegovom suprugom Sonijom i njihove četiri ćerke. Pokušali su da uzmu laptop i telefon koji priprada kompaniji. Kompjuter, kaže Pasi, sadrži dokaze o „neprikladonom i bezobraznom ponašanju“ Nisanovih rukovodilaca.

Ravinder Pasi više nije zaposlen u Nisanu. On je prošle godine smenjen sa svog visokog položaja u Japanu i poslat je u Britaniju.

Nisan je odbio da odgovori na pitanja BBC-ja vezano za navode gospodina Pasija uz obrazloženje da ne komentarišu tekuće parnice.

Osvrćući se unazad, Pasi opisuje svoja iskustva u Nisanu kao neku „vrstu nadrealnosti“. I kaže da mu je i dalje čitava afera zagonetna.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar