Sve što je Bandić pokrao ostaće onima kojima je podelio

Svet 31. jul. 202111:34
Podeli:
Foto: TANJUG/AP Photo/Darko Bandic, File

Milan Bandić, nekadašnji gradonačelnih Zagreba umro je u februaru ove godine, a od njegove smrti istražitelji otkrivaju kriminalne aktivnosti kojima se bavio dok je obavljao funkciju gradonačelnika, piše "Indeks".

Pročitajte još:

USKOK je pre nekoliko nedelja potvrdio da je Bandić primio 50 hiljada evra mita od preduzetnika Milana Lončarića za lobiranje u projektu Vrtovi svjetla. Novac je bivšem gradonačelniku navodno nosio bivši HRT-ov direktor Kazimir Bačić, piše „Indeks“.

Hoće li Bandiću država moći da oduzme imovinu i novac?

Spominje se i pet milona kuna koje su Bandić i tzv. kraljevi Adventa međusobno podelili. Postavlja se pitanje šta će biti Bandićevom imovinom, tačnije nekretninma, hoće li ih morati da vrati državi te šta ako je Bandić deo novca sakrio ili ga nekome ostavio.

Saradnici ostavio više milona evra na računu u Dubaiju?

Jutarnji list je pisao o novim krakovima istrage o Bandićevoj imovini. Tvrde da bi oni mogli da se ispruže prema Dubaiju i Hercegovini. Sumnja se na to da je Bandić navodno ostavio više miliona evra jednoj svojoj saradnici.

U Hercegovini milioni

Foto: EPA/STRINGER

Bandićevo carstvo uključuje i bazen s kupalištem, nadograđene zgrade od kojih su neke, piše Nacional, vrlo tajnstvene imaju tajne garaže, šume, voćnjake i pašnjake koje je sve, dodaju, Bandić vrlo pažljivo prikrio papirima. Naime, više desetina parcela razlomljeno je na hrpu deonica od kojih mnoge imaju i različite vlasnike. Na brojnim deonicama upisane su Bandićeva ćerka i supruga.

Nacional objavio slike Bandićevog luksuznog imanja u Hercegovini

Prema njihovim informacijama, Bandić je samo za radove kupio bager vredan 150 hiljada evra, koji je nakon što su radovi završili ostavio nekom rođaku.

Nacional piše da je Bandić u sefu u kući u Hercegovini imao i 550 hiljada  evra u gotovini. 150 hiljada je navodno preuzeo jedan od njegovih advokata nakon njegove smrti. Pokušao je da preuzme i ostatak.

Stručnjaci: Bandićevom smrću prestaje mogućnost da mu se bilo šta oduzme

Telegram piše da su razgovarali s više pravnih i financijskih stručnjaka koji su mu potvrdili da s Bandićevom smrću prestaje mogućnost da mu se oduzme bilo kakva imovina, ali i novac.

Foto:BETAPHOTO/HINA/Lana SLIVAR DOMINIC

Protiv Bandića se vodilo više sudskih postupaka – malverzacije u aferi Agram, muljanje sa štandovima, problematično je bilo i finansiranje predsedničke kampanje… No ni za što od toga nije bio pravosnažno osuđen.

Bandić je umro pre pokretanja kaznenog postupaka u aferi House, kako se kodno zvala akcija protiv korupcije u Zagrebu.

Telegram navodi da Zakon o kaznenom postupku kaže da se nezakonito stečena imovina može oduzimati i od osobe koja je preminula, no pod uslovom da je protiv nje bio pokrenut kazneni postupak. Kazneni postupak formalno započinje potvrđivanjem rešenja o otvaranju istrage.

USKOK nikad nije zatražio oduzimanje nezakonite zarade

Bandić je preminuo u trenutku kada su se protiv njega vodila dva kaznena postupka, ali ni u jednom od njih USKOK nije tražio da se oduzme nezakonita zarada. Da je to USKOK učinio, nezakonito stečenu imovinu vraćali bi njegovi naslednici ili ljudi na koje ju je preneo.

Postoji mogućnost preispitivanja porekla imovine u poreskom postupku bez vođenja kaznenog postupka. Telegramu su poreski istražitelji kazali da je u pitanju procedura propisana Zakonom o porezu na dohodak.

Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Ako osoba ne može da dokaže pokriće za imovinu koja joj se utvrdi, država ima pravo razrezati joj porez od 60 odsto. To se odnosi samo na onaj deo imovine čije se poreklo ne može dokazati, a ne na ukupnu imovinu. Taj postupak se može sprovesti neovisno o kaznenom procesu, navodi poreski istražitelj Telegramu.

Šta s Bandićevim saradnicima?

Međutim, u slučaju Bandića tu proceduru ne bi bilo moguće sprovesti na njegove naslednike jer je njima rešenje o nasledstvu pokriće za imovinu koju poseduju. Odnosno, kad jednom preuzmu imovinu bivšeg gradonačelnika Zagreba, ona će postati njihovo legalno vlasništvo.

No to ne važi i za Bandićeve saradnike koje istražitelji povežu s kriminalom. Ako se u nastavku istrage koja je nedavno otvorena utvrdi da su u koruptivnim dogovorima s nekadašnjim gradonačelnikom stekli nezakonitu imovinu, nju će im država morati da pokuža da oduzme.

BONUS VIDEO: Prevare vozača Milana Bandića

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar