Sve hrvatske stranke u BiH odgovorile Milanoviću, samo se čeka Čović

Svet 17. maj 202214:52
Podeli:
Zoran Milanović Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović juče je pozvao predstavnike Hrvata u Bosni i Hercegovini, da se jasno izjasne da li oni u njegovom političkom delovanju prema BiH vise ikakvu korist. Odgovor je ekspresno stigao od večine stranačkih lidera, osim od predsednika HDZ BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) Dragana Čovića.

„Ipak, hteo bih da čujem poruku od predstavnika Hrvata u BiH, ne samo od Čovića nego i ostalih, vide li oni korist i određenu mogućnost u ovome što ja radim. Taj odgovor mora biti jasan – da ili ne. Da bih još neke stvari preduzeo, moraju jasno reći jesu li za ovo i da vidimo možemo li postoći zajedništvo od kojeg nikome neće faliti ni dlaka sa glave. Ako ne čujem to iz HNS-a, onda ću se zamisliti“, rekao je Milanović.

Pročitajte još:

Dok je većina odgovorila potvrdno, odgovor još uvek nije stigao od  Čovića, koji se zbog toga sada nalazi u delikatnoj situaciji, piše Klix.ba.

Naime, Milanović je od njega indirektno zatražio da u političkom prepucavanju dve najbitnije političke figure u Hrvatskoj, njega i premijera Andreja Plenkovića, zauzme stranu, što je situacija u kojoj nije ni slutio da će se naći.

Za razliku od Čovića, ubrzo nakon istupa Milanovića oglasio se predsednik HSS-a BiH Mario Karamatić koji je poručio predsedniku Hrvatske da nastavi s istom politikom.

"Pitali ste predsedniče pa da vam odgovorim. Da, u ovome što vi radite vidimo smisla, interesa koristi, i da nastavite. Molim vas nemojte i vi odustati od nas kao što su svi drugi odustali iz ovih ili onih razloga. Naravno, ovo ne govorim u ime hrvatskoga naroda u BiH nego u ime HSS a i svoje lično", napisao je Karamatić.

Zoran Milanovic
Zoran Milanović Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ EDVARD SUSAK

Predsednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž isto tako rekao je da je Milanović više uradio na internacionalizaciji problema Hrvata u BiH nego HDZ poslednjih 20 godina i da u tome ima njegovu bezrezervnu podršku.

Jasnu podršku Milanović je dobio i od nekadašnjeg predsednika HDZ-a Ilije Cvitanovića.

"Vrlo jasno želim reći da podržavam stavove predsednika Milanovića", rekao je Cvitanović.

Iako se pozicija Dragana Čovića u smislu podrške hrvatskih vlasti do sad činila komotnom, Milanović je jednim potezom, predsednika HDZ-a doveo u situaciju da svojim odabirom plati političku cenu.

BONUS VIDEO: Milanović o padu bespilotne letelice u Zagrebu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar