Sve bizarnosti opasne žene Gilejn Maksvel

Svet 19. jul. 202021:07
Podeli:
Foto:Dateline / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Gilejn Maksvel je nedavno uhapšena posle godinu dana potrage - bila je jedna od najtraženijih žena u FBI službi - zbog optužbi da je sada pokojnom finansijeru i milijarderu Džefriju Epstinu sa kojim je bila u vezi podvodila maloletne devojčice.

Ipak, „madam“ Maksvel, ćerka tajkuna Roberta Maksvela i nekada popularna parti devojka iz visokog društva, uprkos godinama života u platini i sjaju nije ostala nesposobna da se snađe kad muka potera. Konačno je pronađena i uhapšena u luksuznoj kući u šumama Nju Hempšira, a prema poslednjim izveštajima stranih medija o njenom slučaju, ispostavilo se da se čitavu godinu koju je provela u bekstvu lažno predstavljala kao novinarka Džen.

Ni suđenje koje će uslediti zbog optužbi da je regrutovala maloletnice koje je Epstin napastvovao nije želela da sačeka u zatvoru, pa su njeni advokati predložili sudiji da gospođica Maksvel odsedne u luksuznom hotelu do izlaska na sud. Sudija je, logično, odbila predlog, a Maksvelova je suočena sa mogućnošću zatvorske kazne od 35 godina.

Foto:Peter Nicholls / News Licensing / Profimedia

Pročitaj i:

Sudija Alison Nejtan je presudila da Maksvelova do suđenja bude u pritvoru jer smatra da ima motiv, ali i da bi to bila savršena prilika, da pobegne iz Amerike, naročito ako se u obzir uzmu njeni vrlo verovatno ogromni finansijski resursi i mreža kontakata kojom raspolaže.

Gilejn Maksvel, kako su preneli mediji, ima više od jednog pasoša, a u inostranstvu poseduje najmanje jednu nekretninu značajne vrednosti. Maksvelova je državljanka SAD, Velike Britanije i Francuske koja ne vrši ekstradiciju svojih građana, a činjenica da je provela godinu dana u bekstvu je dovoljno dobar dokaz njene lukavosti i umešnosti da se drži dalje od organa reda.

Gilejn, sada 58-godišnjakinja, u utorak je prisustvovala prvom saslušanju i odgovarala je na najosnovnija pitanja. Izjasnila se kao nevina.

Na suđenju je tužilaštvo podsetilo da se Maksvelova povezuje sa bankovnim računima čija ukupna vrendost prelazi 20 miliona dolara, a onda je otkriveno i nešto dosad nepoznato.

Agent za nekretnine koji je prodao imanje u Nju Hempširu na kojem se Maksvelova skrivala rekao je da je u obilazak kuće došao par, „Skot i Džen Maršal“. Oboje su govorili britanskim akcentom. Skot se predstavio kao agent britanske vojske u penziji, a Džen – tačnije „Džen“ – kao novinarka koja želi privatnost.

View this post on Instagram

British socialite Ghislaine Maxwell, an ex-girlfriend of Jeffrey Epstein, is facing charges in the US after being arrested by the FBI. The six charges include enticing a minor to travel to engage in illegal sex acts and two counts of perjury. Epstein died in prison on 10 August as he awaited, without the chance of bail, his trial on sex trafficking charges. Ghislaine Maxwell has denied any involvement in or knowledge of his alleged sexual misconduct. He was arrested last year in New York following allegations that he was running a network of underage girls – some as young as 14 – for sex. His death was determined to be suicide. Tap the link in our bio for more information on the story. #GhislaineMaxwell #bbcnews

A post shared by BBC News (@bbcnews) on

Tek pošto je Maksvelova uhapšena, agent je shvatio kome je prodao kuću.

Na suđenju je bilo i svedokinja koje su potvrdile navode da je Maksvelova regrutovala devojčice, a jedna od njih je ispričala da je, kada je učestvovala u građanskoj parnici koja se prethodno vodila protiv Maksvelove, neko zvao „usred noći“ i pretio smrću njenom dvogodišnjem detetu ukoliko bude svedočila protiv Gilejn.

Tužioci su naveli i da je Maksvelova pokušala da pobegne kada je policija stigla na imanje u Nju Hempšir, a njena odbrana je navela da je Gilejn samo poštovala bezbednosni protokol koji je ustanovila sa firmom koja joj je pružala usluge obezbeđenja.

A, da, i umotala je mobilni telefon u foliju, ali ne da policija ne bi mogla da prati njeno kretanje i komunikaciju, nego da joj, kako su objasnili njeni advokati, neko ne bi opet hakovao telefon. A ono za novac, nije lagala da ga nema, rekao je njen branilac, neho samo nije mogla da se seti svih finansijskih detalja u trenutku kada je baš hapse. Stvarno, ko bi u tom trenutku mogao da se seti koliko miliona dolara ima na računu.

Komentari

Vaš komentar