Malo selo u Švajcarskoj je bomba koja otkucava

Svet 01. avg. 202117:36 > 11. avg. 2021 10:14
Podeli:
Foto:- / ImageSource / Profimedia

Seoce u Švajcarskim Alpima, obnovljeno nakon razorne eksplozije vojne municije, sedam decenija kasnije moraće da se iseli. Razlog - pronađeno je još 3 i po tone eksploziva.

Pročitajte još:

Mitholc, selo u Švajcarskoj, na prvi pogled idilično je mesto. Broji 170 žitelja i nalazi se u zelenoj ravnici koju krase tradicionalne alpske brvnare, dok se u pozadini uzdižu snežni vrhovi Alpa. Međutim, ovo zabačeno seoce u dolini Kander, udaljeno svega sat vremena vožnje od Berna, ima tragičnu istoriju, piše BBC.

Drvene kuće karakteristične za Švajcarske Alpe uglavnom su stare između 200 i 300 godina, dok su kuće u Mitholcu znatno novije. Sve kuće u selu sagrađene su 1948. godine.

„Iz užasa, ponovo sam izgrađena“, natpis je na jednoj kući, dok na drugoj piše: „Uništeno u trenutku, ne može se vratiti. Sa nadom gledamo napred“.

Noć eksplozije

BBC je pričao sa Idom Stajner, koja je ceo svoj vek provela u Mitholcu. „Jedne noći, kada sam imala 12 godina, moja majka, baka i ja čvrsto smo spavale. Iznenada nas je probudila snažna eksplozija.“, započela je svoju priču. „Dim i vatra su nadirali i shvatile smo da nam gori dom. ‘Bežimo odavde!’, panično je uzviknula moja majka. Počele smo da trčimo, ali nam je decembarski sneg otežavao kretanje. Majka je morala da nosi baku na leđima“. Ida i njena porodica uspeli su da pobegnu, međutim, neki njihovi susedi nisu bili te sreće.

Mitholz Foto:Swiss Federal Department of Defence (@vbs)U eksploziji koja se dogodila 20. decembra 1947. devetoro ljudi je poginulo, a mnogo su bili povređeni. Vojna municija švajcarske vojske iz Drugog svetskog rata, čuvana u brdu iznad Mitholca, iznenada se zapalila. Verovalo se da je selo bezbedno, no, nekoliko tona eksploziva, dignuto u vazduh te noći, pretvorilo je ovaj incident u najveću nenuklearnu eksploziju tog vremena.

Kuće u Mitholcu razorene su, sneg je zacrneo poput uglja, a potres se čuo čak u Cirihu, na udaljenosti od 160 km.

Arhivske fotografije prikazuju kuće sravnjene sa zemljom, dok se se ponegde videle i nedetonirane grenate. Snimak zvaničnog arhivskog kanala Švajcarskog radija i televizije (SRF), ovekovečio je ovu tragediju (Pogledajte video ispod: 2:45-3:45min)

Danas

Mitholz Foto:Swiss Federal Department of Defence (@vbs)

 

Danas, 74 godina kasnije, brdo iznad Mitholca koje je eksplodiralo i dalje nosi pečat razaranja (slika iznad, gornji levi ugao), dok su seoske kuće ponovo bile izgrađene godinu dana nakon nesreće. Život je povratio svoj naizgled bezbrižan tok. Većina porodica koje danas žive u selu, nastanjene su tu generacijama.

Lažna idila

Sven Mejer, preselio se iz Ciriha u Mitholc, s namerom da drugi deo života provede u miru. „Život je drugačiji ovde. Sedim u svojoj bašti, gledam prelepe planine, prirodu, nema zgada ni ulica“, izjavio je.

Međutim, pre dve godine, 170 žitelja ovog seoca, ponovo doživljava potres. Ispostavilo se da idila života u prirodi nije tako idilična. Brdo čijoj su se lepoti divili krilo je tajnu.

Davne 1947. godine, nije ekspodirala sva municija iz vojnog skladišta. Ostalo je još 3 i po hiljade tone eksploziva koji je netaknut ležao sedam decenija.

„Rekli su nam da smo bezbedni“, prisetila se Ida, i dodala je: „Verovali smo da je sva municija uništena u eksploziji.“

Za vest se saznalo nakon geološkog istraživanja švajcarskog Ministarstva odbrane, koje je otkrilo da preostala municija predstavlja opasnost za stanovnike Mitholca. Zvaničnici ministarstva saopštili su seljanima loše vesti.

„Rečeno nam je da moraju da uklone sav eksploziv, a da mi moramo da odemo odavde“, rekao je Sven.

Hiljade starih bombi i mina treba da se sistematski uklone jedna po jedna. Radi svoje bezbednosti, stanovnici moraju da se odsele na minimum 10 godina, piše BBC. Snimak ispod je reportaža koji je 2018. godine švajcarska televizija (SRF) napravila o ovom otkriću (titl je na engleskom jeziku).

Iako Ministarstvo odbrane uverava stanovnike Mitholca da će imati više nadležnosti u odlukama o narednim koracima, ovi su se, izgleda, pomirili sa sudbinom.

Sven je odlučio da uživa u svakom trenutku u svom novom domu dok ne dođe vreme da ga napusti: „Ima još nekoliko godina do tada. Za sada sam opušten i ne razmišljam previše o tome.“

Ida, koja je ceo život provela u Mitholcu i sada joj je 87 godina, teže je primila vest. „Do 2025. godine moraću da se iselim. Poslaće me u dom za stare. Radije bih da napustim lice zemlje, nego da napustim svoj dom.“

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar