Švajcarci možda otkažu sve porudžbine vakcine AstraZeneka

Podeli:
Foto:EPA-EFE/Andrzej Grygiel

Švajcarska, koja je naručila 5,3 miliona doza vakcina AstraZeneka, čeka na rezultate ispitivanja u Severnoj i Južnoj Americi.

Švajcarska bi mogla da odustane od naručene vakcine AstraZeneka protiv koronavirusa, ali raskid ugovora s tom britansko-švedskom kompanijom trenutno nije opcija iako se može i to razmotriti, izveštava list NZZ am Sontag.

Pročitajte još:

Švajcarska je početkom meseca zatražila više podataka o efektima i kvalitetu pre nego što odobri vakcinu koja je dobilo zeleno svetlo u EU.

Pozivajući se na Saveznu kancelariju za javno zdravstvo (BAG), list piše da lokalne vlasti spekulišu da vlada želi da otkaže svoju porudžbinu, što bi se moglo dogoditi ako analiza pokaže da ta vakcina nije dovoljno efektna.

„Još uvek se ne zna što će se dogoditi s AstraZenekom, ali raskid ugovora trenutno nije opcija, iako se i to može preispitati ako se pokaže potrebnim“, rekla je Bora Kronig, zamenica direktora BAG-a.

Švajcarska, koja je naručila 5,3 miliona doza vacine AstraZeneka, čeka na rezultate ispitivanja u Severnoj i Južnoj Americi.

Francuska, Belgija i Nemačka tu vakcinu  preporučuju ljudima do 65 godina.

AstraZeneka tvrdi da su stariji učesnici kliničkih ispitivanja pokazali snažan imuni odgovor na njihovu vakcinu. Kompanija je kritikovana što je u klinička ispitivanja uključila mali broj starijih osoba.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar