Sva Putinova trovanja: Od Aleksandra Litvinjenka do Alekseja Navaljnog

Svet 23. sep. 202114:24
Podeli:
Foto: SERGEI SUPINSKY / AFP / Profimedia, ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL/, Shutterstock Editorial / Profimedia, Yuri SENATOROV / AFP / Profimedia, Vasily MAXIMOV / AFP / Profimedia

Odluka Evropskog suda za ljudska prava kojom je utvrđeno da je Rusija odgovorna za ubistvo Aleksandra Litvinjenka ponovo je u centar pažnje vratila priče o trovanjima kritičara ruskog predsednika. Na spisku su i poznata imena poput Alekseja Navaljnog, ali i manje poznatih poput Sergeja Mokhova.

PROČITAJTE JOŠ:

Sergej Skripalj

Jedan od poslednjih slučajeva koji je podigao veliku buru u svetskoj javnosti je trovanje Sergeja Skripalja, bivšeg dvostrukog agenta, i njegove ćerke Julije 4. marta 2018. godine u Solsberiju.

Skripalj i njegova ćerka pronađeni su u blizini tržnog centra bez svesti. Prebačeni su u bolnicu i stavljeni u indukovanu komu da bi se sprečilo oštećenje organa usled trovanja nervnim agensom novičkom.

Julija i Sergej Skripalj Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia

Skripalj i njegova ćerka su bili u kritičnom stanju sve do kraja marta. Tada je premijerka Velike Britanije Tereza Mej izjavila je da je Rusija kriva i najavila proterivanje 23 ruskih diplomata. Prema navodima „Sandej tajmsa“ bivši agent i njegova ćerka sada žive na Novom Zelandu i imaju nove identitete.

Za trovanje optuženi su bivši GRU oficiri Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov, a pre dva dana dodato je još jedno ime na spisak – Denis Sergejev.

Aleksej Navaljni

Aleksej Navaljni, jedan od ruskih opozicionara koji dugo važi za Putinov trn u oku, otrovan je u avgustu prošle godine.

Navaljni je, kao i Sergej Skripalj, otrovan novičokom. U trenutku kada mu je pozlilo, bio je u avionu na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno prizmeljen u Omsku, a opozicionar prebačen u bolnicu gde je pao u komu.

Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Kira Jarmiš, njegova portoparolka, rekla je da Navaljni tog jutra nije konzumirao ništa osim šolje čaja koju je popio na aerodromu. Tim Navaljnog je objavio i da su tragovi novičoka pronađeni u boci vode iz njegove hotelske sobe u Tomsku. Navaljni je lično optužio Putina da je odgovoran za trovanje.

Sergej Mokhov

Sergej Mokhov, muž Navaljnijeve desne ruke Ljubov Sobol, bio je meta napada 2016. godine. Nepoznati napadač ubio ga je u butinu i ubrizgao mu misterizonu supstancu.

Mokhov je potom morao da prođe brojne testove što na HIV, što na druge bolesti, jer lekari nisu uspeli da dijagnostikuju kakav je koktel supstanci dobio. Njegova supruga izjavila je tada da je Mokhov dobio grčeve, da nije osećao svoje telo i da nije mogao da pomeri ruke i noge“.

Mokhov je rekao da mu je napadač ubrizgao sedativ ili psihoaktivnu supstancu.
„Izgubio sam svest, mislio sam da ću umreti“, rekao je

Sobol je tada smatrala da je napad povezan sa razotkrivanjem mutnih poslova oligarha Jevgenija Prigožina, poznatijeg pod nadimkom „Putinov kuvar“.

Viktor Juščenko

Viktor Andrijovič Juščenko, bivši predsednik Ukrajine i jedan od aktera Narandžaste revolucije, bio je meta 2004. godine nakon što je odbio da prizna pobedu Viktora Janukoviča na predsedničkim izborima.

Viktor Juščenko Foto:EPA/SERGEY DOLZHENKO

Juščenko se razboleo početkom septembra 2004. godine, nakon čega je odveden u Beč na lečenje. Juščenko je lice bilo žuto, izobličeno, naduto i ispucalo. Britanski toksikolog Džon Henri iz „Sent Meri“ bolnice izjavio je da su promene na Juščenkovom licu nastale kao rezultat trovanja dioksionom, otrovnom hemijskom supstancom.

Ovo trovanje je povezano sa večerom koja je održana 5. septembra na kojoj su, prema Juščenkovim rečima, bila i trojica muškaraca koji su prethodno boravili u Rusiji. Ukrajina je tražila izručenje, Vladima Satsjuka, bivšeg zamenika šefa ukrajinske službe bezbednosti, ali je Moskva to dobila.

Kada su ga svojevremeno pitali da li misli da je Putin naredio njegovo trovanje, Juščenko je odgovorio: „Znam odgovor, ali ne mogu da kažem“.

Aleksandar Litvinjenko

Aleksandar Litvinjenko, bivši ruski špijun, umro je od trovanja polonijumom 2006. godine u Londonu. Istagom sprovedenom 2016. godine u Velikoj Britaniji zaključeno je da je ubistvo „verovatno odobrio“ ruski predsednik Vladimir Putin.

Aleksander Litvinjenko Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia

Litvinjenko je otrovan u 1. novembra 2006. godine, dok je ispijao čaj u jednom hotelu u Londonu. U to vreme, radio je za britansku obaveštajnu službu MI6 kao konsultant.

Britanska tajna služba je tvrdila da su bivši telohraniteljli KGB-a Andrej Lugovoj i Dmitrij Kovtun otrovali Litvinjenka stavljajući radioaktivu supstancu polonijum-210 u njegovo piće.

Pre svoje smrti, Litvinjenko je rekao: „Možda ćete uspeti da ućutkate jednog čoveka, ali urlik protesta iz celog sveta, gospodine Putin, odzvanjaće vam u ušima do kraja života“.

BONUS VIDEO Ruske i beloruske vojne vežbe „Zapad 2021“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar