Policija vodenim topovima rasteruje demonstrante u Tbilisiju

Svet 08. nov. 202021:11 > 23:54
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

Policija u Tbilisiju drugi put je večeras pokušala vodenim topovima da rastera demonstrante koji su se okupili ispred Centralne izborne komisije. Demonstranti zajedno sa opozicijom traže ponavljanje parlamentarnih izbora tvrdeći da su bili neregularni. Proteste predvodi Nacionalni pokret koji je na nedavnim parlamentarnim izborima osvojio drugo mesto.

U dvorištu zgrade CIK nalaze se tri vozila sa vodenim topovima.

TV stanica „Pirveli“ objavila je da je tom prilikom povređen njihov snimatelj i tvrdi da policija namerno ometa rad novinara.

Posle vodenih topova ka demonstrantima su iz dvorišta krenuli specijalci ali ne primenjuju silu.

Učesnici protesta su ranije rekli da planiraju da ispred CIK postave šatore i da nameravaju da protestuju celu noć.

Policija je prethodno upotrebila vodene topove i suzavac kako bi ih sprečila demonstrante da zauzmu zgradu.

Nekoliko hiljada ljudi, simpatizera opozicije, okupilo se danas u centru Tbilisija gde traže nove parlamentarne izbore i optužuju vlasti za manipulaciju.

Demonstranti su krenuli u mirnu protesnu šetnju od Glavne avenije do Centralne izborne komisije, ali su manje grupe gađale policiju kamenicama.

Policija je intervenisala kada su demonstranti zapretili da će blokirati pristup zgradi u kojoj se nalazi izborna komisija.

Usledio je odgovor policije, na demonstrante je bačen suzavac a policija je koristila i vodene topove.

Tom prilikom je povređeno nekoliko osoba, javljaju mediji.

„Pošto su demonstranti koristili nasilne metode i nisu poštovali instrukcije policije, ministarstvo unutrašnjih poslova upotrebilo je srazmernu silu u okviru svojih ovlašćenja“, navodi se u saopštenju policije.

Protesti su održani i u Batumiju, drugom po veličini gradu u Gruziji.

Prema rezultatima izborne komisije, vladajuća stranka „Gruzijski san“ milijardera Bidzine Ivanišvilija osvojila malo više od 48 odsto glasova, dok su opozicione stranke osvojile oko 46 osto glasova.

Opozicija je ocenila da su izbori održani 31. oktobra bili namešteni i odbila je da uđe u parlament. Vladajuća stranka demantovala je tvrdnje opozicije.

Međunarodni posmatrači, medju kojima Organizacija za evopsku bezbednost i saradnju i Parlamentarna skupština NATO, ocenili su da su „poštovane osnovne slobode na izborima“ ali su dodali da su izbori daleko od besprekornih, pominjući pritisak na glasače.

Lider opozicije Mihail Sakašvili, koji je u egzilu u Ukrajini, rekao je da su rezultati „falsikovani“.

Sakašvili, nekada predsednik Gruzije, pozvao je na proteste odmah posle izbora.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar