Podeli
Dragan Šutanovac; Foto: Printscreen TV Nova S

Ceo svet juče je gledao inauguraciju Džoa Bajdena, a kako je sve to delovalo onima koji su u tom trenutku bili u Vašingtonu, otkriva Dragan Šutanovac, predsednik Saveta za strateške politike.

Šutanac se jutros uključio u emisiju “Probudi se” TV Nova i opisao kako su zaista izgledale te najviše mere bezbednosti u Vašingtonu pred inaguraciju Džoa Bajdena. Danima je bilo “opsadno stanje”, a do kraja se nije znao tačan protokol.

“Ja sam imao tu nesreću da je hotel u kojem sam bio smešten prvih dana bio bukvalno na blok od Bele kuće, što vam je simpatično kad dolazite u Vašington i imate priliku da prošetate i vidite izbliza Belu kuću, ali prvo su nam rekli o da će zatvoriti garaže, ceo taj blok je bio zatvoren, onda su nam rekli da više nećemo moći ni da izlazimo iz garaže, da bi noć pre petka recepcioner rekao da nije nemoguće da zatvore i hotele u tom danu, a imajući na umu da je meni bilo izuzetvo važno da se krećem, ja sam morao bukvalno preko noći da se evakuišem i prebacim u drugi hotel. Ni u policiji nisu znali da mi kažu definitivno na koji način će se protokol voditi, samo tajni servis je znao sve satnice, sve odluke, a i one su se usput menjale, jer je, kao što ste čuli FBI radio proveru pripadnika nacionalne garde, i petnaestak njih suspendovano je i poslato kući jer su imali kontakte s ljudima koji su 6. januara upali u Senat i Kongres”, ispričao Šutanac.

Po njegovim rečima, inaguraciju je mogao da ugrozi samo neki pojedinačni incident, a posebno mu je bilo zanimljivo kad je saznao šta bi se u tom slučaju desilo.

Pročitajte još:

“To sam saznao od njihove policije, da su imali pripremljene potpuno drugačije komunikacije u slučaju da se dešava bilo šta, ceo grad bi se ugasio, sve mreže bi se ugasile, a vojne veze bi i dalje funkcionisale i na taj način bi oni mogli da kontrolišu bolje situaciju. Jako interesantno da nije postojala nikakva mogućnost da poleti bilo kakav privatni dron, dakle i nebo i zemlja su bili tako kontrolisani. Ipak, čuo sam da je bilo manjih protesta grupa koje podržavaju Trampa, ali da je to prošlo bez incidenata”.

U nastavku se Šutanovac osvrnuo i na Trampovo “Vidimo se opet”, ali i načinu na koji američka javnost doživljava Bajdena. Pogleddajte celo gostovanje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar