Supruga ubijenog predsednika Haitija u kritičnom stanju

Svet 07. jul. 202119:21 > 19:44
Podeli:
Martina Moiz i Zovenel Moiz
Martina Moiz i Žovenel Moiz Foto:HECTOR RETAMAL / AFP / Profimedia

Supruga ubijenog predsednika Haitija Žovnela Moiza nalazi se u kritičnom stanju i u toku su pokušaji da se ona prebaci u Majami na lečenje, rekao je danas ambasador Haitija u SAD Bohit Edmond.

„Ona je u stabilnom, ali kritičnom stanju“, rekao je Edmond novinarima, nekoliko sati nakon što su nepoznati napadači ubili njenog supruga, a nju ranili u privatnoj predsedničkoj rezidenciji, prenela je agencija Rojters.

„U toku su nastojanja da se ona prebaci u bolnicu u Majamiju“, dodao je ambasador Haitija.

Podsetimo, vest o ubistvu Žovanela danas je saopštio premijer Haitija Klod Žozef. On je izjavio da je predsednikovu rezidenciju napala naoružana grupa ljudi oko jedan sat ujutro po lokalnom vremenu.

Moiz je zemljom vladao ukazima, a protiv njega su organizovani masovni protesti u državi, demonstrante je masovno hapsio.

Haiti atentat na predsednika
Ubistvo predsednika Haitija Foto:Tanjug/AP Photo/Joseph Odelyn

„Mnogima je u interesu bilo da bude smaknut“, rekli su poznavaoci prilika u ovoj državi.

Moiz bio je predsednik Haitija od februara 2017. nakon što je njegov prethodnik odstupio.

Moiz je često bio pod napadom kritičara pa je optuživan za korupciju, a nekoliko puta je bio suočen i sa nasilnim antivladinim protestima. Budući da je Haiti politički podeljen, a u zemlji je sve veća humanitarna kriza i nestašica hrane, postoji strah od raširenih nereda.

Vlada je pozvala stanovnike da ostanu mirni i poručila da bezbednosne snage imaju sve pod kontrolom. Dodali su i da su na snazi sve mere koje će osigurati nastavak funkcioniranja te države.

Haiti atentat na predsednika
Ubistvo predsednika Haitija Foto:Tanjug/AP Photo/Joseph Odelyn

Kako je preneo ambasador Haitija u SAD Bohit Edmond, naoružani napadači koji su ubili predsednika rekli su za sebe da su agenti američke Agencije za borbu protiv narkotika (DEA), Ipak, Edmond je za agenciju Rojters kazao da on ne veruje u to da je reč o agentima DEA.

Edmond je to izjavio u intervjuu za britansku agenciju nekoliko sati nakon što su nepoznati napadači ubili Moiza, a njegovu suprugu ranili u njegovoj privatnoj rezidenciji.

Haiti atentat na predsednika
Ubistvo predsednika Haitija Foto:Tanjug/AP Photo/Joseph Odelyn

Ambasador Haitija je takođe kazao da je njegovoj zemlji potrebna bezbednosna pomoć SAD, kao i da su mu američki zvaničnici rekli da procenjuju taj zahtev.

Vlasti na Haitiju su proglasile vanredno stanje i zatvorile aerodrom u Port o Prensu, nekoliko sati pošto su za sada neidentifikovani napadači ubili predsednika Žovanela Moiza.

BONUS VIDEO: Akcija „Plaža“: U Srpskom Krsturu pronađeni ilegalni migranti

Komentari

Vaš komentar