„Super utorak“: Danas glasa 14 američkih država

Svet 03. mar 202007:17
Podeli:
Foto: EPA-EFE/EUGENE GARCIA

Ko ima najveće izglede da postane predsednički kandidat američke Demokratske stranke moglo bi da bude jasnije posle današnjih unutarstranačkih izbora u 14 saveznih država, takozvanog "super utorka".

U trci za kandidata demokrata koji će se suprotstaviti predsedniku SAD Donaldu Trampu na izborima 3. novembra, ostalo je pet političara – bivši potpredsednik SAD Džozef Bajden (77), senator iz Vermonta Berni Sanders (78), milijarder Majkl Blumberg (78), senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren (70) i kongresmenka Talsi Gabard (38).

Posle ubedljive pobede Bajdena na izborima u Južnoj Karolini u subotu, iz trke se u nedelju iznenada povukao bivši gradonačelnik Saut Benda Pit Butidžidž (37), a u ponedeljak i senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar (59). Oboje su najavili podršku Bajdenu u nastavku trke.

Demokrate će danas glasati u 14 saveznih država – Kaliforniji, Juti, Koloradu, Oklahomi, Teksasu, Minesoti, Arkanzasu, Tenesiju, Alabami, Severnoj Karolini, Virdžiniji, Masačusetsu, Vermontu i Mejnu, i američkoj teritoriji Američka Samoa.

Značaj „super utorka“ je u tome što se u tih 14 država i jednoj teritoriji bira 1.344 od 3.979 (34 odsto) delegata koji će na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji, od 13. do 16. jula u Milvokiju, odlučivati o kandidatima stranke za predsednika i potpredsednika SAD.

Na do sada održanim unutarstranačkim izborima u Ajovi, Nju Hempširu, Nevadi i Južnoj Karolini, birano je ukupno 155 delegata. Prema podacima Asošiejted presa, u vodjstvu je Sanders sa najmanje 58 osvojenih delegata, iza njega je Bajden (najmanje 50), a zatim slede Butidžidž (26), Voren (osam) i Klobučar (sedam).

„Super utorak“ bi trebalo da pruži dosta jasniju sliku o snazi i šansama kandidata za dobijanje nominacije.

Vetar u ledja Bajdenu pred „super utorak“ dala je ubedljiva pobeda u Južnoj Karolini, zahvaljujući kojoj je ponovo postao glavni kandidat partijskog establišmenta i umerenih demokrata. Predstavnici establišmenta Demokratske stranke otvoreno istupaju protiv Sandersa, koji sebe opisuje kao demokratskog socijalistu i poznat je po kritikovanju nejednakosti i neoliberalizma.

„Super utorak“ je značajan i zbog toga što u borbu za glasove danas ulazi bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, jedan od najbogatijih ljudi na svetu. On nije učestvovao na izborima u prve četiri države pošto je u trku ušao kasno, krajem novembra.

Unutarstranački izbori za kandidata Demokratske stranke na predsedničkim izborima počeli su 3. februara i trajaće do 6. juna.

„Super utorak“ je danas i u Trampovoj Republikanskoj stranci, koja takodje formalno održava unutarstranačke izbore za predsedničkog kandidata. Medjutim, oni se ne smatraju relevantnim, pošto aktuelni predsednik SAD nema ozbiljne rivale, te je nezamisliv bilo kakav ishod osim njegove nominacije na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Šarlotu, od 24. do 27. avgusta.