Sunovrat princa Endrjua: Tužba žene sa „Ostrva orgija“ je njegov kraj

Svet 10. avg. 202112:16 > 12:51
Podeli:
Foto:BBC / Ferrari / Profimedia/BBC / Planet / Profimedia

Slučaj "Ostrvo orgija" Džefrija Epstajna, milijardera optuženog za pedofiliju, šokirao je ceo svet. On se prema policijskim izveštajima u zatvoru ubio i iza sebe ostavio gomilu devojaka kojima je uništio život. U ceo slučaj umešani su mnogi ugledni i moćni ljudi, među kojima je i britanski princ Endrju. Zahvaljujući hrabroj Virdžiniji Džufri, koja je britanskog princa tužila njujorškom sudu, ovaj slučaj konačno će dobiti i sudski epilog.

Pročitajte još:

Naime, ona tvrdi da je sa 17 godina dovedena u Veliku Britaniju gde je bila primorana na seksualni odnos sa vojvodom od Jorka, koji ju je, prema tim navodima, zlostavljao. Prema njenim rečima, Endru ju je napastvovao u Sjedninjenim Državama i Velikoj Britaniji, što on još uvek uporno negira.

Njena tužba pred sudom u Njujorku poziva se na Zakon o žrtvama dece iz 2019, koji je proširio prava žrtava da tuže zlostavljače zbog navoda koji su zastareli tokom jednogodišnjeg perioda, ali je taj rok produžen do 14. avgusta ove godine zbog pandemije koronavirusa.

U tužbi se navodi da je vojvoda od Jorka tri puta prisilio na seksulani odnos Džufri, koja se tada zvala Virdžinija Roberts, u londonskoj kući Epstajnove saradnice Gizlejn Maksvel, i u njegovim kućama na Menhetnu i na Devičanskim ostrvima.

„Doživljavao je ekstazu dok se koncentrisao tokom seksualnih odnosa na moje nožne prste, i bilo je to najdužih 10 minuta u mom životu“, ispričala je žrtva Virdžinija Roberts, koja je imala samo 17 godina kada je proživljavala zlostavljanje u okrutnom pedofilskom lancu.

Ona je takođe navela i da je drugi sin kraljice Elizabete imao lutku nalik sebi u prirodnoj veličini. Kako kaže lutku je koristio tokom seksualnih odnosa.

„Bilo im je lako da dobiju zabavu koju su hteli. Sela sam princu u krilo i on je počeo da dodiruje moje grudi prvo rukom od lutke, a zatim svojom“, ispričala je Roberts, kako su preneli britanski mediji.

„Nije dugo trajalo, koliko se sećam. Bilo je odvratno. Brzo je završio, ustao je i zahvalio mi. Ja sam ostala na krevetu, posramljena. Osećala sam se prljavo i odmah otišla na tuširanje“, dodala je.

Prema njenim rečima, sve se odvijalo u „kući strave“. Ako su na Dvoru možda i mislili da će se skandal s vremenom utišati, s obzirom na to da su princa Endrjua, vojvodu od Jorka, razrešili samo kraljevskih dužnosti, ali on i dalje nosi kraljevsku titulu i u naslednom je redu za tron, sada se čini da se drama tek zahuktava.

Princ Endrju
Princ Endrju Foto:Tanjug/Steve Parsons/Pool Photo via AP

Princ priznao poznanstvo

Iako od kada je javnost saznala za „Ostrvo orgija“, od početka znalo da je njih odlazio i princ Endrju, tek nakon hapšenja Gilejn Maksvel, dugogodišnje prijateljice Epstajna, zbog podvođenja maloletnih lica stvoren je pritisak javnosti i nadležnih organa da Endrju konačno ozbiljno porazgovara sa FBI o optužbama.

Princ, doduše, nije poricao da mu je Gilejn Maksvel bila dugogodišnja prijateljica i da ga je ona upoznala sa Epstajnom, ali se baš potrudio da javnost ubedi da nije imao ništa sa orgijama i seksualnim iskorišćavanjem dece.

U javnosti su se pojavila i dokumenta koja sadrže i tvrdnje da je princ Endrju pokušao da lobira u SAD za Epstajna kako bi ovaj dobio što povoljniju nagodbu u sudskom procesu koji se vodio zbog podvođenja i prostituisanja dece 2008. godine.

U jednom intervjuu za BBC priznao je da jeste možda za osudu to što je boravio u Epstajnovoj kući, koji je u to vreme bio osuđivani seksualni prestupnik, i dodao da je to „bilo pogrešno“ što je radio, ali da je fotografija sa ženom koja ga je optužila da je spavao sa njom kod Epstajna, Virdžinija Đufri koja je u to vreme bila maloletna, montirana.

On je, rekao je, te večeri baš vodio ćerku u piceriju, a to inače nikad ne radi, pa se zato dobro sećao toga gde je bio. Za sliku na kojoj se vidi s Epstajnom u Central parku 2010. godine, princ Endru nije imao mnogo argumenata.

„Preispitivao sam sebe zašto sam išao i šta sam radio i da li je to bilo ispravno uraditi. Iz ovog ugla, išao sam tamo s jednom svrhom, da mu kažem to jer je bio osuđen, da je bilo neprikladno da nas viđaju zajedno“.

Dodao je da mu je delovalo „kukavički“ da to obavi preko telefona. Posle toga dana, nikada više nije video Epstajna.

Govorio je i da žali zbog povezanosti sa američkim finansijerom.

Šta je „Ostrvo orgija“

Po tvrdnjama mnogih Epstajn je sam nadenuo ovaj nadimak ostvrvu na Karibima na koje su odvođene devojčice.

Epstajn je, prema pisanju medija, sa ostrva vodio svoje misteriozne ofšor kompanije, a Malo ostrvo Svetog Džejmsa brzo je dobilo interni nadimak „Malo ostrvo Svetog Džefa“; meštani su ga, ipak, nazivali „Pedofilsko ostrvo“.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Na ovom ostrvu Epstajn je podigao pet kuća, lagunu sa flamingosima, posadio palme, a opsluživalo ga je 70 ljudi. Pre nego što je otišao u zatvor – ako se to moglo nazvati odlaskom u zatvor – započeo je renoviranje ostrva, zamislivši da na njemu sagradi biblioteku sa 90.000 naslova, japansko kupatilo i ono što je on nazivao “Zigfild” bioskopom.

Kako su mu stali na put?

Epstajn je prvobitno optužen kada su ga lokalnoj policiji prijavili maloletna devojčica i njeni roditelji tvrdeći da je Epstajn devojčicu primorao na pružanje erotske masaže, a zatim joj platio za to.

Oglasile su se i druge žrtve i slučaj je na kraju preuzeo FBI koji je 2007. pripremio dokument na 53 strane u kojem se navodi da je milijarder iz svoje vile na Floridi organizovao seksualnu piramidalnu šemu u kojoj je učestvovalo najmanje 40 maloletnih devojčica, ali Epstajnu je ponuđena nagodba: optužnica je odbačena, a on se izjasnio krivim samo zbog korišćenja usluge prostitucije, što praktično znači da su podvođena, zlostavljana deca u očima zakona izjednačena sa odraslim seksualnim radnicima. Epstajn je, umesto na doživotnu kaznu, osuđen na 18 meseci zatvora, a otpušten je pet meseci pre isteka zatvorske kazne.

Za vreme služenja kazne, bilo mu je dozvoljeno da šest dana nedeljno, 12 sati dnevno, iz zatvora odlazi u kancelariju. Vodio je svoj investicioni fond na izdržavanju zatvorske kazne. Istraga je obustavljena, a svim saučesnicima je garantovan imunitet.

Mesec dana nakon hapšenja, avgusta 2019. godine, u 66. godini izvršio je samoubistvo vešanjem u njujorškom zatvoru.

BONUS VIDEO: Požar na Eviji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar