U Austriji bukti najveći šumski požar ikada, strahuje se od katastrofe

Svet 28. okt. 202111:00 > 11:16
Podeli:
Foto: Simlinger / Shutterstock

Vatrogasci u Austriji se i dalje bore sa najvećim šumskim požarom u istoriji zemlje, koji je do sada uništio 115 hektara šume kod mesta Rajhenau.

PROČITAJTE JOŠ:

„To je dimenzija koju smo do sada poznavali samo sa televizije“, rekao je šef Uprave za šume Austrije Peter Lepkovic.

Osam helikoptera policije i vojske neprestano rade na gašenju požara, a uključena su i dva „Blek houka“ koji mogu ođednom da transportuju do 3.000 vode.

Pošto šumski požar bukti na strmom području njemu je teško prići i moguće je samo iz vazduha. Jedan šumar je tokom gašenja požara pao sa litice i zadobio teške povrede. Pošto vetar duva velikom snagom preti širenje požara na drugu planinu, na Raks.

„Ako požar pređe na Raks to bi bila katastrofa“, kazao je portparol vatrogasne službe pokrajine Donje Austrije Franc Resperger u vezi požara koji bukti od ponedeljka.

Inače na Raksu se nalazi vodovod koji alpsku vodu dovodi do Beča, i to od 1873.godine. Požar bi mogao da ugrozi snabdevanje vodom Beča, upozoravaju vlasti.

Gradonačelnik mesta Rajhenau an der Raks Johan Deler ističe da se može poći od toga da je najverovatnije bačen pikavac izazvao požar, a da je vetar doprineo raspirivanju.

Kaže da ne veruje da je bilo podmetanja požara, jer bi bio podmetnut na više lokacija.

BONUS VIDEO: Snimak nakon požara u Brčkom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar