Sukobi između CG i Srbije izrežirani, mogu se oteti kontroli

Svet 28. maj. 202019:37
Podeli:
Foto: EPA/ARMANDO BABANI

Generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić ocenio je da je situacija između zvaničnih adresa u Podgorici i Beogradu dogovor i već unapred izrežirani scenario kao deo preizborne kampanje.

„Kristalno je jasno da je sve ovo što se dešava u Crnoj Gori, a u vezi s dizanjem tenzija, usluga Aleksandru Vučiću, koju će on vratiti svom prijatelju Milu Đukanoviću. Usluga će biti vraćena kada se završe izbori u Srbiji, a sve u predvečerju izbora u Crnoj Gori”, kazao je Radovanić za “Vijesti”.

Nakon što je Vlada objavila da će granica najpre biti otvorena prema Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Albaniji i Grčkoj, iz Beograda su stigle oštre reakcije koje su nastavljene i juče, ali i zabrana za sletanje Montenegro airlinesa na beogradski Aerodrom.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Ilija Vujačić, kao i Radovanović, veruje da ponovno podizanje političkih tenzija služi za unutrašnju političku upotrebu:

„Obe strane traže mete koje treba gađati, ali se stvara zla krv i izazivaju sukobi, koji u jednom trenutku neće moći da se kontrolišu,” napominje profesor, prenose mediji u Srbiji.

Juče se oglasio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je izjavio da nema nikakvu sumnju da je odluka Crne Gore da njene granice od 1. juna ne budu otvorene za državljanje Srbije, politička odluka.

“Držaćemo granice otvorenim jer mislimo da je to u evropskom, ali i srpskom duhu, u duhu dobrih i prijateljskih odnosa. Ne zaboravite da bismo zatvaranjem granice kažnjavali i 30 odsto Srba koji tamo žive, a ne želimo da kažnjavamo ni druge koji žive u Crnoj Gori”, rekao je Vučić.

Naveo je i da je odluka Direktorata civilnog vazduhoplovstva o suspenziji sletanja aviona Montenegro erlajnsa na beogradski aerodrom, najelegantniji i najpristojniji mogući odgovor Beograda na odluku Podgorice.

Funkcioner GP URA Mileta Radovanić podseća da se po ko zna koji put, vidi već oprobani scenario pingponga na relaciji Podgorica – Beograd zbog koga, ponovo, najveću štetu trpe građani ove dve države:

“Ovo se radi smišljeno i to u susret izborima, prvo onih u Srbiji, a potom i u Crnoj Gori”.

Radovanić je kazao da je za tvrdnju da je celokupna situacija već unapred izrežirani scenario vlasti kao dio preizborne kampanje, indikativno to što “oba autokrata u ove dve države imaju iste medijske konsultante i kreatore izbornih kampanja”.

“U Crnu Goru su dobrodošli svi, a naročito građani susednih država. U svakom smislu smo usmereni jedni na druge, pa se u skladu sa tim moramo i ponašati. URA se zalaže za otvaranje svih granica i smatramo da ovu sezonu u velikoj meri mogu spasiti gosti iz regiona”, kazao je Radovanić.

On je apelovao da građani ne nasedaju na unapred dogovorene svađe, koje za cilj imaju samo učvršćivanje elita na vlasti:

„Potrebno je da u teškim trenucima budemo zajedno, afirmišući ideju solidarnosti i međusobnog uvažavanja i poštovanja. U ovakvim turbulentnim vremenima dobrosusjedska politika mora biti u vrhu prioriteta”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

;

 

Komentari

Vaš komentar