Sukob vojske i domorodaca u Čileu: Vanredno stanje, suzavaci i dim

Svet 13. okt. 202110:02
Podeli:
Čile protest policija
Protest u Čileu Foto: EPA-EFE/ALBERTO VALDES

Predsednik Čilea Sebastijan Pinera proglasio je vanredno stanje i poslao vojsku na jug države, usred rastućih sukoba s Mapuče domorocima, koji zahtevaju povrat zemlje i regionalnu autonomiju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pinera, 71-godišnji milijarder i član konzervativne stranke Nacionalne obnove, kazao je u utorak kako je poslao vojne snage u četiri provincije u regijama Biobio i Araukanija, kako bi suzbio “ozbiljno narušavanje javnog reda” u tim provincijama, prenosi Jutarnji list. 

Predsednik i njegovi saveznici tvrde kako se na jugu države odvijaju “činovi nasilja povezani s krijumčarenjem droge, terorizmom i organizovanim kriminalom”, te da su oružane skupine ubile civile i policajce.

Pripadnici naroda Mapuča, kojih u Čileu živi oko 1,7 miliona- gotovo deset posto ukupne populacije, već godinama zahtevaju povrat zemlje koju su im oduzeli kolonizatori. Radi se o zemljištu koje danas poseduju masivne farme i firme za seču drveća.

Protest Čile policija demonstranti
Protest u Čileu Foto: EPA-EFE/ALBERTO VALDES

Besni zbog toga što vlasti uporno ignorišu njihove zahteve, pojedinci su se prihvatili oružja i u proteklih deset godina napadaju kamione i sabotiraju proizvodnju hrane i trupaca.

Prema pojedinim francuskim izvorima, čileanske vojne snage surađuju s izraelskim, te primenjuju tehnike izraelske vojske u suzbijanju Mapuče domorodaca. Njihove aktivnosti ugrožavaju poslovanje bogatih multinacionalnih kompanija za seču drva i izvoznika hrane, pa predstavljaju pretnju ekonomskim interesima vladajuće klase.

Čile protest policija
Protest u Čileu Foto: EPA-EFE/ALBERTO VALDES

Prestupnicima se redovno sudi po zakonima protiv terorizma, koje je uvela vojna diktatura Avgusta Pinočeta kako bi suzbila političke disidente. U zakonu koji osuđuju međunarodne organizacije za ljudska prava, advokati obrane mesecima nemaju nikakav uvid u dokaze, a identiteti svedoka su skriveni i oni mogu davati iskaze iza zaslona. U proteklih deset godina, brojni aktivisti Mapučea započeli su i štrajkove glađu kako bi protestovali protiv Pinočetovih zakona.

BONUS VIDEO Protesti u Salvadoru zbog Bitkoina

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar