Sukob Nemačke i Rusije: Slučaj Navaljni koči Severni tok

Svet 04. sep. 202018:36
Podeli:
Alexei Navalny
Aleksej Navaljni Foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Kremlj tvrdi da nema osnova za optužbe da je otrovao Navaljnog, dok se na Zapadu zahuktava priča o tome kako kazniti Rusiju.

Pročitaj i:

Nemačka kancelarka Angela Merkel je pod sve većim pritiskom da uskrati podršku gasovodu Severni tok 2 između Rusije i Nemačke, nakon što je saopštila da je kritičar Kremlja Aleksej Navaljni otrovan nervnim agensom koji su proizveli Sovjeti.

Merkelova je navela da je na Navaljnog, koji je na lečenju u nemačkoj bolnici, pokušan atentat novičokom i zatražila objašnjenje Rusije. Sa druge strane, Moskva je negirala da je umešana i poručila Zapadu da ne prenagljuje sa zaključcima.

Otkada su svet obišle vesti da je lider ruske opozicije Aleksej Navaljni hospitalizovan nakon što mu je pozlilo u avionu, vode se sporovi oko toga šta se zapravo dogodilo. Odnos snaga je sada tradicionalno Moskva protiv Zapada, a ruski lekari u Omsku gde je Navaljni prvo primljen isprva su negirali da se radi o trovanju, a potom i odbili da Navaljni bude prebačen u Nemačku na lečenje.

 

Šta je novičok?
Otrov novičok ima slično dejstvo kao i ostali nervni otrovi – oni deluju tako što blokiraju poruke od nerava do mišića, izazivajući kolaps mnogih telesnih funkcija.

Dok su neki novičok otrovi tečni, drugi egzistiraju u čvrstoj formi. To znači da mogu da se rasprše kao ultra-fini prah.

Novičok je napravljen da bude mnogo toksičniji od drugog hemijskog oružja, te tako neke njegove verzije počinju da deluju veoma brzo, od 30 sekundi do dva minuta, pošto je osoba bila izložena tom otrovu.

Grupu hemijskih otrova novičok razvili su Sovjetski Savez i Rusija između 1971. i 1993. godine. Ruski naučnici koji su ga stvorili tvrde da je to najsmrtonosniji nervni agens ikada napravljen.

Ovo nije prvi poznati slučaj trovanja novičokom; 2018. bivši ruski špijun Sergej Skripalj, njegova ćerka i još jedan par otrovani su u britanskom gradu Solzberiju. Skripalj i njegova ćerka su ostali u kritičnom stanju.

 

Putinu su apele upućivali i saradnici i supruga Navaljnog da odobri transfer u Berlin, a toksikološki testovi obavljeni u berlinskoj bolnici pošto je Navaljni prebačen avionom u Nemačku pokazali su da ne samo da je uzrok stanja u kojem se Navaljni nalazi otrov, već i da mu je serviran nervni agens novičok.

Nemačka vlada je brzo najoštrije osudila napad koji je definisala kao atentat na ruskog opozicionara i pozvala Moskvu da što pre podnese objašnjenje, ali i unutar Nemačke se pojačavaju pritisci na Merkel da sankcioniše Rusiju na odgovarajući način zbog onoga što je i sama kancelarka nazvala „ućutkivanjem“ Navaljnog.

Saradnici i prijatelji Navaljnog eksplicitno su odmah istakli da se iza trovanja ruskog opozicionog lidera krije predsednik Rusije Vladimir Putin, ali se Zapad drži diplomatski i ne prejudicira bez čvrstih dokaza da je Kremlj direktno odgovoran za ovaj slučaj.

Ipak, dokaza sada vrlo ima prema lekarima koji se bave ovim slučajem u Nemačkoj, i otuda su i Zeleni saopštili da je reč o „očiglednom pokušaju ubistva preko struktura Kremlja koje su poput mafije“.

Ipak, Moskva ne samo da negira navode o umešanosti u trovanje Navaljnog, već istaknuti predstavnici ruskih obaveštajnih službi insinuiraju da je krivac možda upravo Zapad koji je organizovao trovanje Navaljnog kako bi izazvao nevolje.

Sloboda ili ekonomija

Severni tok 2 bi udvostručio kapacitet postojećeg gasovoda Severni tok 1 od Rusije do Nemačke. Završeno je više od 90 odsto projekta, koji predvode ruski Gasprom i zapadni partneri, a planirano je da bude pušten u rad početkom 2021. godine i upravo bi to moglo da komplikuje pokušaje da se on zaustavi.

Mapa: Slađana Đermanović/Nova.rs

Pročitaj i:

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je priča o stopiranju Sjevernog toka 2 zasnovana na emocijama i dodao da je to komercijalni projekat koji koristi Rusiji, Nemačkoj i Evropi.

OPCW, globalna agencija za hemijsko oružje, saopštila je da se trovanje bilo kojeg pojedinca toksičnim nervnim agensom smatra upotrebom zabranjenog hemijskog oružja.

Podsetimo, ova agencija je bila i meta hakeskog napada koji su izveli pripadnici ruske špijunske agencije nedugo pošto su otrovani Skripalj i njegova ćerka.

Evropska komisija je saopštila da blok može uvesti sankcije Rusiji tek kada istraga utvrdi ko je odgovoran za trovanje Navaljnog. Litvanija je saopštila da će tražiti od lidera EU da na sledećem samitu raspravljaju o trovanju.

Severni tok deli Zapad

Severni tok 2 podelio je Evropsku uniju, a Sjedinjene Države, koje nastoje da povećaju prodaju tečnog prirodnog gasa Evropi, takođe se protive gasovodu i uvele su sankcije nekim kompanijama koje su uključene u projekat.

Merkelova je bila nepokolebljiva u podršci projektu i još uvek nema nikakvih nazbana hoće li ipak popustiti pod pritiskom. Donekle se, ipak, ogradila istakavši da će pozicija Nemačke zavisiti od ponašanja Rusije.

Ona je i prošle nedelje rekla da slučaj Navaljnog ne bi trebalo povezivati s gasovodom, a prema pisanju stranih agencija mnogi u njenoj konzervativnoj stranci definitivno žele da Severni tok bude završen.

Pritom, u projekat je uključen i bivši socijaldemokratski kancelar Gerhard Šreder, Putinov prijatelj i lobista za ruske energetske firme. Pored toga, čak i većina u SDP-u, stranci koja deli vlast sa demohrišćanima, takođe podržavaju gasovod.

Bezbednosni analitičari, sa druge strane, zalažu se za oštar stav prema Rusiji i da se Moskvi mora poslati jasna poruka,

I najtiražniji nemački tabloid Bild pozvao je kancelarku da promeni kurs i zaustavi izgradnju gasovoda umesto da njena vlada dovrši ovaj infrastrukturni projekat vredan više milijardi evra.

„Vlada može da osudi trovanje Putinovog kritičara Navaljnog ‘najoštrije'“, piše uredništvo Bilda. „Može da iskaže ‘nezadovoljstvo’. Može da ‘hitno’ pozove Kremlj da ponudi objašnjenje. Ali sve dok radi sa Putinom na Severnom toku 2, sve ove izjave nisu ništa više do prazne reči.“

 

Komentari

Vaš komentar