Sukob Izraela i Hamasa podelio BiH: Borba zastavama

Svet 14. maj. 202120:05
Podeli:
Palestina Izrael sukob ilustracija
Palestina Izrael sukob ilustracija Foto:Shutterstock

Sukob Izraela i Hamasa koji je eskalirao ove nedelje preslikao se na simboličnom nivou i na Bosnu i Hercegovinu jer je polovina te zemlje iskazala podršku Palestincima, dok je druga polovina stala na stranu jevrejske države.

Svojevrsni „rat“ simbolima počeo je 10. maja, kada je sarajevska Vijećnica osvetljena bojama palestinske zastave. Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić tada je na Tviteru poslala poruku da je gradska uprava to učinila kako bi pokazala svoju solidarnost sa nevinim žrtvama i njihovim porodicama.

Nakon toga nepoznate osobe stavile su zastavu Palestine i na Starom mostu u Mostaru i to nakon što je gradonačelnik Mario Kordić navodno odbio zahtev da se i taj most osvetli bojama palestinske zastave, po ugledu na gest iz Sarajeva.

Nije poznato ko je tražio da se Stari most osvetli kao ni to ko je postavio palestinsku zastavu, ali ulje na vatru dolila je još jedna objava na Tviteru sa snimkom osobe, koja se predstavila kao „Hercegovka Klo“, koja je, uz službeni pano vlade Zapadnohercegovačke županije, postavila zastavice Izraela i Herceg-Bosne uz poruku da se moli za mir u Jerusalimu.

Na poruku je izrazima zahvalnosti odgovorio ambasador Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor. „Hvala vam na stalnim molitvama i podršci“, napisao je Mor.

Vlasti u Republici Srpskoj i u ovom ratu su simbolima dale svoj doprinos pa je tako zgrada u Banjaluci, u kojoj je sedište predsednika entiteta, osvetljena bojama izraelske zastave, a na isti postupak su se odlučili i u Trebinju osvetlivši u tim bojama zidine starog grada.

„Naše misli i naša podrška su uz jevrejskii narod, a sve naše želje su posvećene izgradnji mira“, poručila je vlast u RS-u s Tviter profila vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik.

I mediji zauzimaju strane

Mediji u BiH o sukobu Izraela i Hamasa izveštavaju kao da zastupaju strane zaraćenih strana. Oni u Federaciji naširoko izveštavaju o stradanjima među Palestincima, a u RS-u o žrtvama koje podnosi Izrael.

BiH je među državama u kojima Izrael nema svoju ambasadu, ali zato ima ambasadu Palestine.

Palestinski ambasador Rezek Namura bio je istaknuti gost medija u Federaciji, a govoreći o poslednjim sukobima nije birao reči. Kazao je da su ih izazvale „doseljeničke bande“, a vlast u Izraelu nazvao je rasističkom.

„Proterivanja stanovnika, uništavanje domova, hapšenja i ubistva traju svakodnevno u okviru organizovane politike definisane u rasističkoj diskriminaciji i pokušajima gnusnog etničkog čišćenja“, rekao je palestinski ambasador, kako ga citira sarajevski portal Faktor.

Takmičenje u isticanju jevrejskih i palestinskih simbola neki vide kao čistu politiku inata, jako tipičnu za BiH, politiku u kojoj baš i ne vrede argumenti i činjenice.

Tako misli i politička analitičarka Ivana Marić.

„Izraelska zastava u Banjaluci kao znak podrške Izraelu u stvari je verovatno provokacija zbog zastave Palestine na sarajevskoj Vijećnici. Znaju li (u RS) da je Izrael pre par meseci priznao Kosovo? Znaju li da Rusija podržava Palestinu, a Amerika Izrael?“ poruke su i pitanja koja je vladajućoj strukturi u RS-u u petak postavila Marić na Tviteru.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar