Suđenje Sarkoziju zbog korupcije odloženo za četvrtak

Svet 23. nov. 202017:56
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Fernando Alvarado

Suđenje bivšem francuskom predsedniku Nikolasu Sarkoziju, optuženom za korupciju i zloupotrebu uticaja, koje je danas otvoreno u Parizu, odloženo je za četvrtak kako bi se pripremio izveštaj veštaka o zdravstvenom stanju jednog od optuženih.

Pre njega suđeno je samo jednom bivšem predsedniku, Žaku Širaku, koji je 2011. osuđen na dve godine uslovno zbog pronevere javnog novca, ali Sarkozi je prvi bivši šef države kome se sudi za korupciju.

Povezano:

Sud je naložio forenzičkim stručnjacima da sastave mišljenje o zdravstvenom stanju bivšeg sudije Gilbera Azibera (73) koji je bio odsutan iz zdravstvenih razloga.

Mediji su izvestili da je predsednica suda Kristin Me na otvaranju saslušanja objavila svoje puno ime i prezime, a da je bivši predsednik kratko rekao „Sarkozi, to je sasvim dovoljno“.

Bivši 65-godišnji predsednik izjavio je da se oseća „borbeno“ uoči suđenja advokatu Tijerija Hercoga i penzionisanom sudiji Gilberu Aziberi.

Sarkozi tvrdi da je nevin i da je ovo suđenje „skandal koji će ući u anale“.

Podsetimo, ovo je prvi slučaj u nizu istraga protiv desničarskog političara koji je bio na čelu Francusku između 2007. i 2012. godine, i podignut je posle višegodišnjih pokušaja da se optužbe odbace ili ponište.

U slučaju poznatom kao „afera prisluškivanja“, tužilaštvo optužuje Sarkozija i njegovog advokata Hercoga da su pokušali da podmite sudiju Gilbera Azibera da im da tajne informacije iz druge istrage protiv bivšeg francuskog lidera.

Zauzvrat, Sarkozi je optužen da je ponudio Aziberu udoban posao na Azurnoj obali.

Sarkozi je meta više istraga, od optužbi da je nezakonito dobijao novac od pokojnog libijskog lidera Muamera Gadafija do toga da je uzimao procenat od prodaje oružja Pakistanu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar