Sudbina američkih robijaša u Rusiji: Predmet trampe i ucena

Svet 18. jun. 202120:56
Podeli:
Trevor Reed, Paul Whelan
Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Na nedavno završenom samitu Putin-Bajden jedno od pitanja koje je bilo na stolu, a koje je čini se ostalo ispod (medijskog) radara je sudbina ruskih držaljana zatvorenih u SAD-u, kao i sudbina američkih zatvorenika u Rusiji i njihova eventualna razmena.

Pročitajte još:

Vladimir Putin nagovestio je da bi bio spreman da razgovara o potencijalnom „transferu zatvorenika“ – dvojice bivših američkih marinaca, Trevora Rida i Pola Vilana, prenosi ABC Njuz.

Trevor Rid: 9 godina zbog napada na policajce

Trevor Rid (29) iz Teksasa pao je u ruke ruske policije nakon zabave u Moskvi u leto 2019. godine. U Rusiju je došao da bi posetio svoju devojku. Prvobitno je odveden u policijsku stanicu na trežnjenje, ali su u policijsku stanicu ubzo došli agenti ruske obaveštajne službe FSB i nakon ispitivanja ga optužili za napad na dvojicu policajca. Prošlog jula osuđen je na devet godina zatvora. Njegovo suđenje američka ambasada u Moskvi ocenila je kao apsurdno.

„U bilo kojem sudskom sistemu na svetu ne bi bio osuđen“, rekao je njegov otac Džoi Rid.

Tokom sudskih ročišta, dvojica policajaca prisećala su se navodnog incidenta i toliko su jedno drugom bili protivrečni da im je tokom sednice, kojoj je prisustvovao ABC Njuz, čak i sudija počeo da se smeje.

SAD su zatražile puštanje Rida, rekavši da je njegova presuda očigledno smešna.

„Ova presuda i kazna od devet godina za navodni zločin koji se očigledno nije ni dogodio je smešna. Ne mogu ni da kažem ‘pogrešno sprovođenje pravde’, jer očigledno da pravda nije ni razmatrana. Ovo je pozorište apsurda“, rekao je ambasador SAD-a u Rusiji Džon Silvan.

U vojsci je Rid služio kao marinac, čiji su zadaci uključivali obezbeđenje kampa Dejvid kada je tamo boravio nekadašnji predsednik Barak Obama.

Nakon hapšenja Rida, njegov otac je uzeo stvar u svoje ruke i proveo više od godinu dana u Rusiji pokušavajući da ga oslobodi, ostajući sam u Moskvi tokom pandemije koronavirusa.

„Noćima ne spava i neprestano razmišlja. On celodnevno radi na ovom slučaju, zbog vremenske razlike mora da komunicira sa advokatima u kansim noćnim satima“, rekla je Trevorova majka Paula Rid .

„Jednostavno, ovo je preteško za našu porodicu, za Džoia, mene, njegovu sestru…“ dodala je.

Američka ambasada optužila je Rusiju nedelje da je blokirala pristup Ridu i da ne obaveštava porodicu i ambasadu o njegovom zdravlju, iako se on pre skoro mesec dana zarazio koronavirusom. Ambasada i Ridova porodica rekli su da ne znaju ništa o njegovom zdravstvenom stanje, te da su zabrinuti za njega.

Pol Vilan: Proglašen špijunom

Američki zvaničnici veruju da je Pol Vilan (51), koji je priveden nekoliko meseci pre Tervora, takođe zatvoren kao moguća pregovaračka žrtva.

Njega je FSB uhapsio u decembru 2018. godine u hotelu u Moskvi dok je bio u poseti svom prijatelju koji se venčavao. Optužen je za špijunažu i osuđen na 16 godina zatvora.

Vilan, rodom iz Mičigena, napustio je marince 2008. godine nakon što je osuđen na ratnom sudu zbog krađe i lošeg ponašanja. Kada je uhapšen u Moskvi, bio je direktor kompanije za auto delove BorgVarner. Samoprozvani rusofil, nekoliko puta je letovao u Rusiji i pokušavao da nauči jezik.

Sadašnji i bivši američki zvaničnici rekli su da veruju da je Pol žrtva KGB-a. Rekao je da mu je ruski prijatelj koji sarađuje sa FSB-om podmetnuo memorijsku karticu dok je boravio u njegovoj hotelskoj sobi tokom venčanja. Pet minuta nakon što je prijatelj pozvao Vilana, agenti FSB-a upali u sobu i priveli ga. Sada se nalazi u zatvoru nekoliko stotina milja od Moskve.

Njegova porodica objavila je njegovu glasovnu poruku, poslatu iz zavora u kom se nalazi. U njemu je apelovao na Bajdena da mu pomogne i oslobodi.

„Molim vas, vratite me kući porodici i psu Flori. Vratite me tamo gde pripadam. Hvala vam, gospodine predsedniče, na svom vašem dosadašnjem trudu koji ste uložili da me oslobodite“, rekao je u poruci.

Dodao je da je nevin i napomenuo da je u pritvoru duže od Amerikanaca zatvaranih tokom iranske talačke krize u iranskoj revoluciji.

Administracija Džoa Bajdena rekla je da je oslobađanje ove dvojice zatvorenika prioritet.

Rusija bi da se trampi

Rusija je spremna da „trguje“ dvojicom Amerikanaca za Ruse zatvorene u SAD-u zbog krivičnih presuda.

Vladimir Putin Joe Biden Dzo Bajden
Vladimir Putin i Džo Bajden Foto:Tanjug/Peter Klaunzer/Keystone via AP

Putin je tokom jednog intervjua nazao Trevora pitajenim uzbunjivačem. Takođe je rekao i da je spreman da razgovara o mogućoj zameni zatvorenika.

Ruski zvaničnici nagovestili su da bi želeli da zamene Trevora i Pola za dvojicu Rusa koji su zatvoreni u u SAD-u, Viktora, jednog od najzloglasnijih svetskih trgovaca oružjem koga nazivaju i „trgovcem smrću“ i Konstantina Jarošenka, pilota koji trenutno kaznu zatvora zbog presude za šverc droge.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar