Sudanski general premijera smestio na sigurno – u svoj dom

Svet 26. okt. 202118:58
Podeli:
Abdel Fatah el Burhan
Abdel Fatah el Burhan Foto:EPA-EFE/CHRISTOPHE ENA

Sudanski general brani izvedenu vojnu akciju, navodeći da je vlada smenjena kako bi se izbegao građanski rat. Premijera Hamdoka smestio je u svoj dom, kako bi, kaže, bio na sigurnom. Demonstranti ponovo na ulicama. Sa zvučnika džamija poziva se na generalni štrajk.

Sudanski vojni vođa general Abdel Fatah el Burhan je na prvoj medijskoj konferenciji otkako je smenjena vlada rekao da vojska nije imala izbora, nego da se „suprotstavi političarima koji su huškali protiv oružanih snaga“, prenosi Rojters.

„Opasnosti kojima smo svedočili prethodne nedelje mogle su da uvedu državu u građanski rat“, rekao je general, misleći na demonstracije protiv vojske.

Abdel Fatah el Burhan
Abdel Fatah el Burhan Foto:ASHRAF SHAZLY / AFP / Profimedia

Premijer Abdal Hamdok, koji je u ponedeljak uhapšen sa drugim članovima svog kabineta, nije povređen i nalazi se u generalovom domu.

„Premijer je bio u svojoj kući. Međutim, plašili smo se da će biti u opasnosti, tako da smo ga smestili u moj dom“, rekao je general Burhan.

General je juče objavio raspuštanje Suverenog saveta, tela koje je trebalo da omogući deljenje vlasti između vojske i civila. Objavio je i uvođenje vanrednog stanja, navodeći da su oružane snage potrebne za zaštitu bezbednosti. Obećao je da će održati izbore u julu 2023. godine.

Fejsbuk stranica Kancelarije premijera je još uvek pod kontrolom Hamdokovih ljudi. Oni traže da Hamdok bude pušten na slobodu, kao i drugi zvaničnici.

Hamdok je i dalje na čelu izvršne grane vlasti i priznaju ga sudanski narod i svet, navode na Fejsbuku i ističu da nema drugog puta nego da se protestuje, štrajkuje i da se na druge načine izrazi građanska neposlušnost.

Abdala Hamdok
Abdala Hamdok Foto:EPA-EFE/OMER MESSINGER

Zapad traži da se zatočeni članovi kabineta puste na slobodu i tvrde da će uskratiti pomoć koju pružaju Sudanu ako vojska vlast ne uspostavi zajedno sa civilima

Novi protesti u Sudanu

Fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazuju da građani opet protestuju na ulicama Atbara, Dongole, Elobeida. Oni uzvikuju: Ne stajte uz vojsku, ona vas neće zaštititi.

Sudan protest
Protesti u Sudanu Foto:EPA-EFE/STRINGER

Kartum i njegov grad blizanac s druge strane Nila su delimičnoj blokadi. Vidi se dim od guma koje su zapalili demonstranti. Pozivi na generalni štrajk čuju se sa razglasa džamija. Ulice i mostove su blokirali ili građani ili vojska.

Zvaničnik iz Ministarstva zdravlja kaže da je sedmoro ljudi poginulo juče u sukobima demonstranata i snaga bezbednosti.

Vojna akcija je, inače, zaustavila tranziciju Sudana u demokratiju, dve godine od svrgavanja autokratskog lidera Omara el Bašira.

General Burhan, inače, tvrdi da nije izveden puč, već da je u pitanju akcija vojske koja je za cilj imala da „ispravi pravac“ kojim se kreće tranzicija.

„Obećali smo narodu Sudana i celom svetu da ćemo braniti tranziciju“, rekao je Burhan.

BONUS VIDEO: Bokasa – pad poslednjeg afričkog cara

Komentari

Vaš komentar