Sudan se pridružuje Emiratima i Bahreinu u priznanju Izraela

Svet 23. okt. 202020:01
Podeli:
Foto: EPA-EFE/LEIGH VOGEL

Američki predsednik Donald Tramp objavio je danas da će Sudan započeti normalizovanje odnosa sa Izraelom i tako postati treća arapska zemlja koja je to učinila pred predsedničke izbore u SAD.

Dogovor koji će produbiti veze Sudana sa Zapadom usledio je pošto je Tramp ove nedelje uslovno pristao da skine tu zemlju Severne Afrike sa liste sponzora terorizma, ako plati kompenzacije američkim žrtvama terorističkih napada 1998. na ambasade SAD u Keniji i Tanzaniji.

Pročitajte još:

Takođe predstavlja političko dostignuće za Trampa uoči izbora 3.novembra i podsticaj za njegovog saveznika premijera Izraela Benjamina Netanjahua.

Nedavno su SAD posredovale diplomatskim sporazumima Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Bahreina.

Prethodno su samo dve arapske zemlje potpisale mirovni sporazum s Izraelom, Egipat 1979. i Jordan 1994. godine.

Netanjahuov prioritet je bio da uspostavi veze sa bivšim neprijateljskim zemljama u Africi i arapskom svetu u vreme kada nema nikakvog napretka u odnosima sa Palestincima u protekloj deceniji koliko je on neprekidno na vlasti.

Sporazum takođe ima za cilj da ujedini arapske zemlje protiv zajedničkog neprijatelja Irana. „Predsednik je objavio da su Sudan i Izrael pristali da normaliziju svoje odnose, još jedan veliki korak ka miru na Bliskom istoku“, objavio je portparol Bele kuće Džad Dir danas na Tviteru.

Tramp je pozvao novinare u Ovalni kabinet dok je telefonirao liderima Izraela i Sudana.

Predsednik SAD je rekao da je Sudan pokazao posvećenost u borbi protiv terorizma.

„Ovo je jedan od velikih dan u istoriji Sudana“, rekao je Tramp, dodavši da su Izrael i Sudan bili u ratnom stanju decenijama.

„To je novi svet. Mi sarađujemo sa svima. Gradeći bolju budućnost za sve nas“, rekao je Netanjahu.

Sporazum sa Sudanom će uključiti investicije iz Izraela, posebno u oblasti tehnologije i poljoprivrede, uz dalje smanjenje duga te zemlje.

Sudan je na putu ka demokratiji nakon ustanka prošle godine koji je doveo do zbacivanja autokrate Omara al Bašira.

Sada zemljom upravlja vojno civilna vlada, a izbori su mogući krajem 2022.

Najnovija priznanja Izraela podrila su tradicionalni arapski konsenzus da nema normalizacije sa jevrejskom državom bez osnivanja nezavisne Palestine.

Palestinci ta priznanja smatraju izdajom.

Sudanski premijer Abdala Hamdok zahvalio je Trampu što je potpisao izvršnu naredbu o skidanju Sudana sa liste terorističkih zemalja.

Za razliku od Bahreina i Emirata Izrael je bio u ratnom stanju sa Sudanom iako nije bilo direktnog sukoba.

Ključan za dogovor je sudanski depozit od 335 miliona dolara za kompenzacije žrtvama bombaških napada, a ta zemlja je takođe pristala da libanski Hezbolah proglasi terorističkom organizacijom.

To Izrael već dugo traži od svojih suseda i drugih u međunarodnoj zajednici.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar