Sud u Švedskoj osudio ruskog špijuna

Svet 15. sep. 202115:13
Podeli:
Foto:Shutterstock

Sud u Švedskoj osudio je danas 47-godišnjeg muškarca na tri godine zatvora zbog špijuniranja za Rusiju, koje je uključivalo prodaju tajnih podataka u vezi sa kompanijom proizvođača kamiona "Skanija".

Pročitajte još:

Sud je objavio da je proglasio muškarca krivim za pribavljanje i prodaju tajnih podataka od proizvođača kamiona službeniku ruske ambasade, a oslobodio je ovog čoveka sličnih optužbi za špijunažu u kompaniji „Volvo“.

„Da bi bili osuđeni za špijunažu, potrebno je da bezbednost Švedske može da bude narušena, ako informacije budu od koristi stranim zemljama“, navodi se u saopštenju suda, i dodaje da je to potvrđeno u vezi sa informacijama koje se tiču „Skanije“, ali ne i koje se tiču kompanije „Volvo“.

U saopštenju se dodaje da je osuđeni muškarac redovno primao gotovinu na sastancima sa zvaničnikom ruske ambasade, što se smatralo kompenzacijom za pružene informacije.

On je uhapšen prilikom susreta sa diplomatom u restoranu, nakon što je primio 27.800 švedskih kruna (3.242 dolara).

Muškarac, koji je negirao optužbu, radio je kao konsultant za kompaniju „Volvo“ 2016. i 2017. godine i za „Skaniju“ 2018. i 2019. godine, sve dok nije uhapšen.

Advokat osuđenog rekao je da će se njegov klijent žaliti.

BONUS VIDEO: Varvarski festival: Ubijanje delfina na Farskim ostrvima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar