Sud u Strazburu: Mere zaključavanja nisu lišavanje slobode

Svet 20. maj. 202112:24
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) proglasio je danas neprihvatljivim zahtev rumunskog poslanika u Evropskom parlamentu da njegova zemlja bude osudjena zbog uvodjenja mera zaključavanja u borbi protiv korona virusa.

„Nivo restriktivnih mera po pitanju slobode kretanja ne dozvoljava nam da smatramo da je opšte zaključavanje koje su uvele vlasti predstavljalo lišavanje slobode“, navodi se u jednoglasno usvojenoj odluci Suda u Strazburu i dodaje da ta mera „ne može da se izjednači sa merom kućnog pritvora“.

Poslanik, kako se dodaje, „nije bio predmet individualnog nadzora vlasti“, nije bio „prinudjen da živi u skučenom prostoru“ i mogao je da „uspostavlja društvene kontakte“ i napušta svoj dom „iz različitih razloga“.

On zato nije mogao da se „pozove na odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima po pitanju prava na slobodu“, dodaje sud i napominje da je mogao da se pozove na odredbe koje se odnose na „slobodu kretanja“.

Sudu u Strazburu se obratio Kristijan-Vasile Terhes (Cristian-Vasile Terhes) koji je 2019. izabran u Evropskom parlamentu sa liste opozicione Socijaldemokratske partije.

Rumunski poslanik se najpre obratio domaćim pravosudnim organima zato što je smatrao da je bio u „administrativnom pritvoru“ usled uvodjenja mera zaključavanja kojima mu je bio ograničen izlazak iz doma izmedju 24. marta i 14. maja 2020. godine i zatražio da ga odmah oslobode.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar