Sud u Rusiji osudio profesora zbog ubistva studentkinje

Svet 25. dec. 202017:35
Podeli:
Oleg Sokolov Foto: Alexander Demianchuk / TASS / Profimedia

Sud u Sankt Peterburgu osudio je poznatog profesora istorije na 12 i po godina zatvora zbog ubistva studentkinje čije telo je raskomadao. Sud je 64-godišnjeg Olega Sokolova, koji je predavao na Državnom univerzitetu u Sankt Peterburgu, proglasio krivim za ubistvo 24-godišnje doktorantkinje Anastasije Ješčenko u njegovom stanu u novembru 2019. godine.

Sokolov je uhapšen nakon što je izvučen iz reke Mojke u blizini stana u Sankt Peterburgu sa rancem u kojem su bile odsečene ruke.

Utvrđeno je da ruke pripadaju Ješčenkovoj, a istražitelji su pronašli druge delove tela u reci i u Sokolovljevom stanu u čuvenom delu Sankt Peterburga, nedaleko od muzeja Ermitaž.

Foto: Mikhail Tereshchenko / TASS / Profimedia

Tokom suđenja Sokolov je svedočio da su on i Ješčenko bili u romantičnoj vezi i da je pucao u nju tokom svađe.

Tužioci su tražili kaznu od 15 godina.

Sokolov je bio poznat po knjigama o Napoleonovoj eri i entuzijastičnom učešću u rekonstrukcijama istorijskih bitaka, a njegov slučaj je privukao veliku pažnju u Rusiji.

Tečno govori francuski jezik, predstavljao je Napoleona u brojnim prikazima istorijskih bitaka i drugih događaja.

Raskošni stil učinio ga je popularnim među studentima, a o svojoj strasti prema Napoleonovoj eri govorio je u TV intervjuima. Napoleon mu je bio idol i kolege iz istorije bi mu se obraćali sa „Sire“, careva titula.

Komentari

Vaš komentar