Sud odlučio: Sanader i HDZ krivi u megakorupcijskoj aferi

Svet 13. nov. 202010:16 > 11:25
Podeli:
Foto: EPA/ANTONIO BAT

Ivo Sanader na ponovljenom suđenju proglašen je krivim, a vladajuća stranka HDZ odgovornom u slučaju Fimi Media.

Pročitajte još:

Presuda na ponovljenom suđenju nekadašnjem hrvatskom premiju Ivi Sanaderu, njegovim nekadašnjim saradnicima i vladajućoj HDZ, prvoj stranci optuženoj za korupciju zbog izvlačenja novca preko marketinške agencije Fimi media, objavljena je danas i Sanader i HDZ proglašeni su krivim, prenosi Jutarnji list.

Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENCAR

Ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i firmi preko marketinške agencije Fimi media počelo je 2016., godinu dana nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu iz 2013.

Na prvom suđenju Sanader je nepravosnažno osuđen na devet godina zatvora i obavezu da vrati 15 milona kuna nepripadajuće koristi, dok je HDZ trebalo da vrati više od 24 miliona kuna i da plati kaznu od pet miliiona kuna.

Sanader, koji od 2019. izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja Planinska, u međuvremenu je nepravosnažno osuđen zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hipo banke. Nepravosnažno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar