Sud odlučio: Le Pen nije prekršila zabranu govora mržnje

Svet 04. maj. 202120:12
Podeli:
Marin Le Pen Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Predsednica francuske ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen oslobođena je optužbe da je prekršila zakon o zabrani govora mržnje, kada je pre pet i po godina na Tviteru objavila fotografije zverstava Islamske države.

Le Pen je objavila tri fotografije, uključujući telo američkog novinara Džejmsa Folija kome su džihadisti odrubili glavu, nakon što je jedan ugledni televizijski novinar uporedio njenu stranku s Islamskom državom.

Le Pen je kazala da je fotografije objavila kako bi dokazala apsurdnost takvog poređenja i demantovala da je uradila bilo šta pogrešno, ocenivši da je suđenje politički motivisano.

POGLEDAJTE JOŠ:

Sud u Nanteru zaključio je da je način na koji je Le Pen objavila fotografije, ne iskrivljujući ih, bio u informativne svrhe, deo političkog protesta, i da je time dala doprinos javnoj raspravi.

Presuda, u koju je uvid imala agencija dpa, navodi da bi proglašavanje objavljivanja fotografija krivičnim delom bilo neproporcionalno mešanje u slobodu izražavanja, pogotovo ako se uzme u obzir kontekst.

Advokati Le Pen su nakon izricanja presude rekli da je ovom sudskom odlukom zaštićena sloboda izražavanja u Francuskoj.

Le Pen je bila optužena po članu krivičnog zakona koji zabranjuje širenje nasilnih poruka koje mogu ozbiljno narušiti ljudsko dostojanstvo.

Tužilaštvo je tražilo kaznu od 5.000 evra, neuporedivo manje od maksimalne kazne od tri godine zatvora ili novčane kazne od 75.000 evra, koja je zaprećena za to krivično delo.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar