Sud BiH potvrdio optužnicu protiv deset osoba u predmetu „Dobrovoljačka“

Svet 12. maj. 202216:34
Podeli:
Foto:printscreen/RTRS

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu Tužilaštva BiH protiv deset osoba zbog sumnje da su počinili ratni zločin u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, početkom maja 1992. godine, preneo je danas Klix.ba.

Optužnica je potvrđena u celosti, rečeno je za Klix.ba u Tužilaštvu BiH.

Optužnicom su obuhvaćeni Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

Uz optužnicu predloženo je saslušanje 277 svedoka, kao i više veštaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice.

Istraga o događajima u Dobrovoljačkoj ulici je obustavljena 17. januara 2012. godine, ali je otvorena ponovo 2018. godine zbog sumnje da je počinjen ratni zločin.

Istraga je sprovedena zbog sumnje na ratni zločin protiv civilnog stanovništva, protiv ranjenika i bolesnika, protiv ratnih zarobljenika, kao i zbog sumnje na krivično delo protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja.

O slučaju "Dobrovoljačka" stav je dao i Haški sud koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila "legitimna vojna meta".

Događaji iz Dobrovoljačke ulice u Sarajevu smatraju se ključnim za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, jer je tu došlo do sukoba pripadnika JNA i Teritorijalne odbrane BiH.

Srpski politički predstavnici smatraju da su ubijena 42 pripadnika JNA od kojih 32 Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci, dok Milutin Kukanjac, nekadašnji komandant Druge vojne oblasti, koji je i naredio povlačenje JNA iz Sarajeva, tvrdi da je poginulo šest osoba.

Tog 3. maja 1992. godine trebalo je da budu razmenjeni vojnici Druge vojne oblasti i iz kasarne Bistrik za zarobljenog predsednika Predsedništva RBiH Alije Izetbegovića.

Tako je kolona vojnih vozila JNA, napuštajući Sarajevo, krenula iz kasarne na Bistriku, ali je zaustavljena u tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici.

Odjeknuli su pucnji, a u koloni je bila 261 osoba, a uprkos naređenju da se obustavi vatra, koje je dao general Armije BiH Jovan Divjak, u okršaju su stradali vojnici bivše JNA, navodi Klix.ba.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Vaš komentar