Studija iz Izraela pokazuje prve rezultate četvrte doze

Svet 04. jan. 202215:24
Podeli:
Izrael vakcina vakcinacija
Vakcinacija u Izraelu Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Četvrta doza vakcine protiv koronavirusa povećava nivo antitela pet puta nakon samo nedelju dana, rekao je u utorak izraelski premijer Naftali Benet, pozivajući se na preliminarne rezultate izraelske studije.

PROČITAJTE JOŠ:

„Nedelju dana nakon četvrte doze znamo da sa većim stepenom sigurnosti da je četvrta doza vakcine bezbedna“, rekao je Benet u Medicinskom centru Šiba, koji daje drugu dopunsku dozu u ispitivanju među svojim osobljem usred porasta infekcije omikronom širom zemlje.

„Druge vest je: znamo da nedelju dana nakon premine četvrte doze, vidimo petostruko povećavanje broja antitela kod vakcinisane osobe“, rekao je on.

"Ovo najverovatnije znači značajno povećavanje u odnosu na infekciju i hospitalizaciju i teške simpote", rekao je Benet.

Izrael je igrao vodeću ulogu u proučavanju efekata vakcina protiv koronavirusa kao zemlja koja je prva uvela vakcinaciju sa dve doze u populaciju pre godinu dana i jedna od prvih koja je uvela treću i četvrtu dozu vakcine.

Sada daje četvrtu dozu vakcine Fejzer osobama starijim od 60 godina, zdravstvenim radnicima i imunkompromitovanim pacijentima, prenosi Rojtes.

BONUS VIDEO: Izraelci primaju treću dozu vakcine

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram