Stručnjak o nesreći u Zagrebu: Vozio je avionskom brzinom

Svet 27. apr 202116:42
Podeli:
Zagreb saobraćajna nesreća
Zagreb saobraćajna nesreća. Foto: Matija Habljak/PIXSELL

U Zagrebu se juče dogodila teška saobraćajna nesreća koju je izazvao 67-godišnjak, u treznom stanju, i tom prilikom polupao osam parkiranih automobila. On je prema mišljenjima stručnjaka vozio "avionskom brzinom".

Pročitajte još:

U ovoj nesreći je povređena samo jedna osoba. Reč je o pešaku koji se odbio prvi automobil u koji je naleteo vozač Audija. Utvrđeno je da se radi o lakšim povredama.

„Vozač je čovek starosti 67 godina, koji bi u ovoj životnoj dobi trebalo da bude pravi gospodin i primer drugima. On je vozio abnormalno velikom brzinom, tri puta većom od dozvoljene, a svi znamo da je tamo klizavo i opasno i pri mnogo manjim brzinama“, istakao je gostujući u Studiju 4 saobraćajni stručnjak Goran Husinec, dodajući da zaista ne zna šta je tom čoveku bilo u glavi.

„Sva sreća pa niko nije stradao, vozač je dobio lakše povrede. Jedan pešak je takođe prošao s lakšim povredama“, dodaje.

Za potrebe daljeg veštačenja i utvrđivanja okolnosti koje su dovele do nesreće privremeno je oduzet automobil marke Audi A5.

„Da je udario u baderu, ostao bi mrtav na mestu“

Svedoci kažu da je vozač izašao iz auta i ponavljao da ne zna šta se dogodilo.

„Sigurno je preživeo veliki šok. Udarao je u parkirane automobile, pri tome je gubio na brzini, dok se na kraju nije zaustavio na krovu. Da je pri toj brzini udario u nešto tvrđe poput bandere, verovatno ne bi preživeo“, ističe.

Zagreb saobraćajna nesreća
Zagreb saobraćajna nesreća. Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Kaže da kada je prvi put video snimak bio je siguran da se radi o mlađem vozaču, ali da se takve stvari događaju očigledno i starijima.

„Ajde da neko vozi 20 km više od dozvoljenog, ali ako neko vozi avionskim brzinama, onda stvarno…“, zaključuje.

100 na sat kroz naseljenu ulicu

Podsetimo, vozač Audija zagrebačkih registracija jurio je putem brzinom koja je, barem kako to izgleda na snimcima sa nadzornih kamera, prelazila sto kilometara na sat.

Vozio je iz smera centra prema Dubcu i u jednom trenutku izgubio kontorlu nad automobilom te proklizao preko tramvajskih šina i prednjim delom udario u BMW koji je bio parkiran na pločniku. Od jačine udarca Audi je počeo da se prevrće, te je završio na krovu i nastavio da klizi u tom položaju, usput je udario u još osam automobila koji su bili parkirani. Svakog je zakačio po zadnjem ili bočnom delu, a o tome koliko je bio jak udarac govori činjenica da su neki od parkiranih automobila pri sudaru ostali bez bočnih vrata koja su se pretvorila u hrpu lima. Audi se zaustavio na nešto više od pedesetak metara od mesta na kojem je počeo da se prevrće.

 

„Izašao sam iz prodavnice nekoliko sekundi nakon sudara, a cela ulica je izgledala kao da je kroz nju prošao tenk. Neki mladići su se oprezno približili Audiju, valjda su očekivali da će unutra zateći krvavo telo, a zatekli su vozača koji je, osim što je bio u očitom šoku, doslovce prošao bez ijedne ogrebotine. Pomogli su mu da izađe iz automobila, a on ih je samo uspeo da ih pita da li su svi živi“, prepričao je čovek koji se zatekao na mestu nesreće.

Da je i te kako svestan kako je za dlaku izbegao smrt potvrdio je i Paško Krstić, očevidac nesreće kojeg je od sigurne smrti spasio upravo BMW parkiran na pločniku.

„Hodao sam po trotoaru zamišljen, nisam ni gledao ka ulici, kad se u mene odjednom udario parkirani BMW. Nisam ni shvatio šta se događa, a na ulicu su već istrčali svi iz okolnih prodavnica i zgrada. Tek kad sam se okrenuo oko sebe, video sam da niz ulicu leži potpuno smrskani automobil. Tada sam spojio dva i dva i shvatio da mi je taj BMW koji me udario u biti spasio život, jer da nije bilo njega, Audi bi se zabio tačno u mene. Došla je i hitna i pregledala me, nije mi ništa slomljeno, samo je noga malo natučena, doduše sve me više boli kako je počela da se hladi, ali dobro je kako je moglo biti“, prepričao je Paško Krstić.

 

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar