Stroge mere u Sidneju, dvocifren broj novih slučajeva

Svet 24. jun. 202109:45
Podeli:
Foto: EPA-EFE/DANIEL POCKETT

Najmnogoljudnija australijska država Novi Južni Vels (NSV) izvestila je danas o dvocifrenom porastu novih lokalnih slučajeva kovid 19, treći dan uzastopno, dok se vlasti bore da zaustave širenje veoma zaraznog delta soja koronavirusa.

PROČITAJTE JOŠ:

Danas je u zemlji prijavljeno 11 novih lokalnih slučajeva, čime su ukupne infekcije u poslednjem talasu prešle na više od 40.

„Otkako je pandemija započela, ovo je možda najteži period koji prolazi Novi Južni Vels“,saopštila je premijerka Gledis Beredžiklijan novinarima u Sidneju, prenosi Rojters.

NSV je uveo stroge mere u Sidneju, najvećem australijskom gradu gde živi petina od ukupno 25 miliona stanovnika, a zdravstveni zvaničnici kažu da se virus prenosi i kroz minimalan kontakt sa zaraženim osobama.

Beredžiklijan je poručila da je, iako je nova virusna varijanta veoma zarazna, njena vlada u ovoj fazi sigurna da je trenutni nivo ograničenja dovoljan.

Vlasti NSV-a uvele su obavezne maske u svim zatvorenim prostorima u Sidneju, uključujući i kancelarije, zabranile stanovnicima sedam oblasti da napuštaju grad i ograničile kućna okupljanja na pet, kako bi zaustavile novi talas infekcija.

Ova savezna država je efikasno izolovana od ostatka zemlje nakon što su susedne, poput Zapadne Australije, zatvorile svoje granice, dok su druge uvele stroga granična pravila.

Zvaničnici NSV-a do sada su se opirali pozivima na potpuno zaključavanje, iako je Australija, sa nešto manje od 30.400 slučajeva i 910 smrtnih slučajeva od početka pandemije postigla dobre rezultate u uspešnom suzbijanju ranijih talasa infekcije, hitnim blokadama, strogim pravila distanciranja i brzim traženjem kontakata.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar