Stranka vegana prvi put na parlamentarnim izborima u Danskoj

Svet 06. avg. 202022:49 > 22:50
Podeli:
Foto:EPA-EFE/Liselotte Sabroe

Danska politička Stranka vegana saopštila je danas da je dobila više od 20. 000 potpisa građana koliko je potrebno da se prvi put kandiduje na parlamentarnih izborima.

„Stranka vegana (Veganerpartiet) ima 20.182 potpisa. Postigli smo cilj!“, navela je stranka na Tviteru.

Taj pokret, osnovan 2018. godine, moći će da prvi put uđe u izbornu trku na narednim parlamentarnim izborima koji su planirani 2023. godine.

Stranka se na svom sajtu predstavlja kao „nova zelena stranka Danske“ a svoju ideologiju zasniva na „vegansku misao“ prema kojoj svaka vrsta, isto kao i ljudska, ima pravo da slobodno živi i da ne pati.

Na narednim izborima, kampanja stranke će se zasnivati na ukidanju uzgoja životinja. „Želimo da bude zabranjen svaki uzgoj koji ima za cilj korist ljudskoj vrsti“, rekao je Frans presu portparol stranke Lars Korvinius Olesen.

Upitan kakva je nada stranke u promeni danske politike o tom pitanju, portparol je odgovorio da će postojanje stranke u političkoj sferi izazvati debatu i evoluiranje.

„Interes životinja ne postoji ni u jednom programu političkih stranaka u Danskoj. Ne može se biti ekolog samo uz podršku poljoprivrednoj industriji i nastaviti konzumiranje mesa ili nekog drugog proizvoda životinjskog porekla“, rekao je on i dodao da je zbog toga Stranka vegana „jedina zelena stranka“ u zemlji.

Po Vikipediji, Veganizam (Veganstvo) je etički pokret za ukidanje bilo kakve vrste eksploatacije životinja i njihovu upotrebu za ishranu, izradu materijala za odevanje (koža, krzno), laboratorijsko testiranje ili zabavu (cirkusi, zoološki vrtovi, reklamni spotovi, audiovizuelni mediji).

Vegani i veganke ne jedu meso, ribu, morske plodove, kao ni jaja, mleko, mlečne proizvode, med, niti nose odeću od krzna, vune, kože, niti ukrase od korala, bisera niti bilo kojih drugih materijala životinjskog porekla. Takođe ne upotrebljavaju proizvode testirane na životinjama.

Osnovna razlika između veganizma i vegetarijanstva jeste to što je veganizam etički stav (a ne način ishrane, niti način poboljšanja zdravlja), dok je vegetarijanstvo isključivo način ishrane, obično radi poboljšanja zdravlja. Dok veganska ishrana isključuje bilo kakve proizvode životinjskog porekla, vegetarijanska može uključivati mleko i mlečne proizvode, kao i med i jaja, čak i ribu i plodove mora, piše na Viikipediji.

(Izvor: Beta)

Komentari

Vaš komentar