Stotine sveća u Jerevanu za poginule u Nagorno-Karabahu

Svet 14. nov. 202017:46
Podeli:
Foto: EPA-EFE/HAYK BAGHDASARYAN

Predstavnici jermenske opozicije danas su organizovali u Jerevanu komemorativni skup u znak sećanja na poginule u sukobu u Nagorno-Karabahu.

Događaj je počeo paljenjem sveća na Trgu slobode u jermenskoj prestonici. Okupljeni trenutno šetaju centralnim ulicama Jerevana.

Kako javljaju mediji na skupu se čitaju imena poginulih, a drugi govori se ne drže. Prema procenama medija, na trgu se okupilo nekoliko hiljada ljudi. Neki od njih u rukama nose krstove.

Ministarstvo zdravlja Jermenije saopštilo je da je tokom sukoba u Nagorno-Karabahu od 27. septembra poginulo 2.317 jermenskih vojnika.

​U Jerevanu su se nekoliko dana zaredom održavali protesti opozicije, a demonstranti su zahtevali ostavku premijera Jermenije Nikola Pašinjana, jer je potpisao sporazum o prekidu sukoba u Nagorno-Karabahu za koji oni smatraju da predstavlja izdaju.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. Takođe je predviđeno otvaranje koridora između Azerbejdžana i Autonomne Republike Nahičevan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar