Stoltenberg upozorio Rusiju da bi „upad u Ukrajinu imao svoju cenu“

Svet 26. nov. 202123:53
Podeli:
Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg Foto:EPA-EFE/JOHANNA GERON

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je Rusiju da bi svaki pokušaj upada u Ukrajinu imao svoju cenu dok raste zabrinutost zbog ruskog gomilanja vojnika kod ukrajinske granice.

Ukrajina je navela da je Moskva zadržala oko 90.000 vojnika blizu njihove zajedničke granice posle velikih vojnih vežbi u zapadnoj Rusiji ranije ove godine.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane navelo je da su jedinice ruske vojske ostale blizu Jelnja oko 260 kilometara severno od granice.

Moskva demantuje da planira bilo kakvu invaziju i odbija da daje detalje o kretanju svojih vojnika na sopstvenoj teritoriji.

„Ako Rusija upotrebi snagu protiv Ukrajine to će imati cenu, to bi imalo posledice“, rekao je Stoltenberg uoči sastanka ministara spoljnih poslova Alijanse u Letoniji od 30. novembra do 1. decembra na kojem će jedno od glavnih pitanja na dnevnom redu biti aktivnosti Rusije.

Stoltenberg je rekao da je ovo drugi put ove godine da je Rusija nagomilala snage u regionu, i da su tu uključeni i tenkovi, artiljerija, oklopne jedinice, bespilotne letelice i elektronski sistemi ratovanja kao i vojnici spremni za borbu.

„To vojno gomilanje nije provocirano i za to nema objašnjenja. To podiže tenzije i stvara rizik da dođe do grešaka“, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, ne znaju se namere Rusije, koja je ranije sprovela invaziju na Ukrajinu.

Rusija je pripojila ukrajinsko crnomorsko poluostrvo Krim 2014. godine kada je proruski predsednik svrgnut masovnim protestima. Ubrzo zatim Rusija je podržala separatističku pobunu na istoku Ukrajine.

Ukrajina i zapadne zemlje optužuju Rusiju da šalje vojnike i oružje pobunjenicima što Moskva demantuje.

BONUS VIDEO: Vučić se sastao sa Putinom u Sočiju

Komentari

Vaš komentar