Stoltenberg: NATO neće praviti kompromise u vezi sa ključnim principima

Svet 18. jan. 202221:47
Podeli:
Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg Foto:Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas članice Alijanse i Rusiju da što pre nastave pregovore o Ukrajini i bezbednosnim pitanjima koje zabrinjavaju obe strane i dodao da Alijansa neće praviti kompromise u vezi sa ključnim principima, kao što je politika širenja.

On je rekao da je NATO spreman da nastavi razgovore sa Rusijom o vežbama i nuklearnoj politici.

PROČITAJTE JOŠ:

„Saveznici su spremni da razgovaraju o kontroli naoružanja, razoružanju i da podstaknu Rusiju da se ozbiljno angažuje na smanjenju pretnje nuklearnog oružja i raketnih sistema“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, preneo je TASS.

On je rekao da Alijansa „neće praviti kompromise u vezi sa ključnim principima, kao što su pravo svake nacije da izabere sopstveni put i sposobnost NATO-a da zaštiti i brani sve saveznike“.

Izjava zapravo znači da alijansa neće odustati od politike širenja koja ima za cilj da privuče nove države članice u i stvori novu vojnu infrastrukturu i baze u blizini ruskih granica, navodi TASS.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je 14. januara rekao da SAD i NATO pokušavaju da odugovlače sa davanjem bezbednosnih garancija. On je rekao da se povećava mogućnost za sukob i okrivio Zapad za negativan razvoj događaja.

Rusija zahteva da NATO odustane od planova za dalje širenje i razmeštanje konvencionalnog i nuklearnog naoružanja u blizini ruskih granica.

Bonus video: Anketa sa ulica ukrajinskih sela i rovova o razgovorima Putina i Bajdena

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar