Stoltenberg: Članice NATO će dogovoriti sveobuhvatan paket pomoći Ukrajini

Svet 25. jun 202209:45 > 12:39
Podeli:
Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg Foto:Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Države članice NATO će iduće nedelje na samitu u Madridu dogovoriti sveobuhvatan paket pomoći Ukrajini, izjavio je generalni sekretar te alijanse Jens Stoltenberg u intervjuu objavljenom danas u španskom listu El Pais.

„Samit u Madridu će biti odlučujući i transformativan za NATO. Ovo će biti istorijski dogadjaj zato što se 30 saveznika okuplja tokom najveće bezbednosne krize u Evropi od kraja Drugog svetskog rata“, rekao je Stoltenberg.

Pročitajte još:

Sastanak NATO-a na nivou šefova država i vlada održaće se od 28. do 30. juna u španskoj prestonici.

Stoltenberg je rekao da će na samitu biti odobren novi strateški koncep kao uputstvo za "budućnost alijanse" i postići dogovor o "najvećoj transformaciji kolektivne odbrane od kraja Hladnog rata".

Dodao je da sledi povećanje broja vojnika, povećanje spremnosti za brz odgovor i više opreme u pripravnosti, kao i da će biti dogovoren "pun paket pomoći Ukrajini".

"Donećemo važne odluke u vezi sa južnim bokom, što je posebno važno za Španiju i druge južne saveznike.

U fokusu su Rusija i Ukrajina ali ne smemo zaboraviti i druge pretnje, terorizam i nestabilnost u severnoj Africi i Sahelu", precizirao je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je rekao da će se dogovoriti i novi paket podrške Mauritaniji u borbi protiv terorizma, kontroli granica i jačanju njene odbrane i bezbednosti.

"Jug je važan našoj bezbednosti, a saveznici u NATO će se više uključiti u suočavanjima sa nestabilnim situacijama", rekao je Stoltenberg.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Pucnjava Ukrajinaca u Severodonjecku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar