Stjuart Pič u Sarajevu: Podrška Šmitu i jedinstvenim Oružanim snagama BiH

Svet 15. dec. 202118:35
Podeli:
Stjuart Pič Stuart Peach
Stjuart Pič Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Stjuart Pič istakao je danas punu podršku svoje zemlje suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i jedinstvenim Oružanim snagama BiH, koje su se, kako je naveo, nebrojeno puta do sada dokazale u međunarodnim misijama i drugim aktivnostima u zemlji i regionu.

Pič se sastao u Sarajevu s Visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Kristijanom Šmitom i američkim ambasadorom u BiH Erikom Nelsonom.

Ambasada SAD-a u BiH je na zvaničnom Tviter profilu objavila da se raduje zajedničkom radu sa Pičom, kao i Visokim predstavnikom Šmitom na „očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, kao i podršci institucijama i građanima u borbi protiv korupcije i unapređenju reformi potrebnih za bolje ekonomske perspektive“.

PROČITAJTE JOŠ:

„Budućnost BiH je u evroatlantskoj zajednici“, zaključeno je na sastanku.

Pič se ranije danas sastao i sa ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem i načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem.

Specijalni britanski izaslanik za Zapadni Balkan je istakao da se kroz izgradnju jedinstvenog odbrambenog sistema u BiH stvaraju i bolji uslovi za ostanak i život mladih ljudi, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

On je danas u Sarajevu razgovarao i sa predstavnicima opozicionih stranaka u parlamentu BiH, Nerminom Nikšićem (SDP), Sabinom Čudić (Naša stranka), Elmedinom Konakovićem (Narod i pravda), Fahrudinom Radončićem (SBB), Mirkom Šarovićem (SDS), Branislavom Borenovićem (PDP) i Nenadom Nešićem (DNS).

Opozicija je, kako je objavljeno, iznela jedinstven stav da su za političku krizu u zemlji i zastoj BiH na putu ka EU odgovorne vladajuće stranke na državnom nivou SDA-SNSD-HDZ BiH.

Bonus video: Specijalni izaslanik za nestale osobe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar