Stižu čestitke Bajdenu od evropskih lidera

Svet 07. nov. 202018:47 > 20:36
Podeli:
Džo Bajden, Kamala Haris Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Politički lideri počeli su da čestitaju demokrati Džou Bajdenu na izbornoj pobedi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je večeras budućem predsedniku SAD Džou Bajdenu i potpredsednici Kamali Haris na izboru.

Foto: EPA-EFE/OMER MESSINGER / POOL

„Radujem se budućoj saradnji s predsednikom Bajdenom. Naše transatlantsko prijateljstvo je nezamenjivo ako želimo da se izborimo sa velikim iskušenjima našeg vremena“, navela je Merkelova na Tviteru.

Angela Merkel, prva žena nemačka kancelarka, istakla je činjenicu da će Kamala Heris biti prva žena potpredsednik SAD.

Predsednik Francuske Emanuel Makron, takođe, je čestitao Džou Bajdenu izbor za predsednika SAD.

Foto: EPA-EFE/Kay Nietfeld

„Amerikanci su izabrali svog predsednika. Čestitke za Bajdena i (Kamalu) Haris. Imamo mnogo posla da prevaziđemo današnje izazove u svetu! Hajde da radimo zajedno!“, napisao je Makron na Tviteru.

Osim Makrona, i premijer Belgije Aleksander de Kro je poželeo Bajdenu sve najbolje.

„Gospodine Bajden, čestitam vam što ste postali 46. predsednik SAD. Rekordan broj ljudi je izašlo na izbore, što pokazuje koliko je aktivan američki politički zivot i demokratija“, napisao je De Kro na Tviteru.

 

Kanadski premijer Džastin Trudou rekao je da se „zaista raduje“ saradnji sa Bajdenom i potpredsednicom Kamalom Haris, pošto je naglasio bliske odnose dve zemlje.

Irski premijer Majkl Martin opisao je demokratu kao „pravog prijatelja ove nacije“.

Prvi škotski ministar Nikola Sturgeon tvitovala je: „Čestitke iz Škotske novoizabranom predsedniku Džou Bajdenu i potpredsednici Kamal Haris koji stvaraju istoriju.“

Nemački ministar spoljnih polsova Hejko Mas napisao je sledeće:

„Dobro je što konačno imamo neke jasne brojeve. Radujemo se saradnji sa sledećom vladom SAD-a. Želimo da uložimo u našu saradnju za novi transatlantski početak, novi dogovor“.

Britanski laburisti i lider opozicije Keir Starmer rekao je da je Biden vodio kampanju o „vrednostima koje mi u Ujedinjenom Kraljevstvu delimo – pristojnosti, integritetu, saosećanju i snazi“.