Stiže digitalni evro, šta to tačno znači

Svet 15. jul. 202120:51
Podeli:
100 evra
Foto: Shutterstock

Evropska centralna banka (ECB) napreduje u naporima da stvori digitalnu verziju evra, jer upotreba gotovine opada, a Kina ubrzava testiranje sopstvenog e-juana.

PROČITAJTE JOŠ:

Centralna banka je najavila u sredu dvogodišnju istragu koja ćeć ispitati „ključna pitanja u vezi sa dizajnom i distribucijom“ digitalnog evra i analiziraće njegov potencijalni uticaj na tržište.

Konačna odluka o tome da li će se uvesti digitalni evro doći će kasnije, prenosi CNN.

„S obzirom na digitalnu transformaciju koja je u toku i koja ima potencijal da transformiše plaćanje, pa čak i čitav finansijski sistem, centralne banke moraju biti smele i da idu u korak sa tempom vremena“, kaže Fabio Paneta, član izvršnog odbora ECB u blogu.

Digitalni evro ne bi zamenio gotovinu, ali bi funkcionisao na isti način. Umesto da robu ili usluge plaćaju novčnicama, Evropljani bi mogli da koriste elektronski oblik novca, koji su izdali Evropska centralna banka ili nacionalne centralne banke u digitalni novčanik.

Paneta je rekao da će centralna banka težiti započinjanju razvoja digitalnog evra po završetku istražnog perioda. Taj sledeći proces „mogao bi da potraje oko tri godine“, stavljajući Evropu na put da potencijalnu uvede digitalnu valutu 2026. godine.

Zašto Evropa preduzima ove akcije?

ECB priznaje da „na mnoga pitanja tek treba da odgovori“ pre uvođenja digitalnog evra. Ali centralna banka smatra da je vredno istražiti „kako bi se osiguralo da u digitalno doba građani i firme i dalje imaju pristup najsigurnijem obliku novca, novcu centralne banke“, rekla je predsednica Kristin Lagard u izjavi.

Takođe je jasno da je ECB zabrinuta zbog posledica predugog čekanja na delovanje.

U govoru prošlog meseca, Fransoa Vilroa de Galo, guverner francuske centralne banke, rekao je da novac centralne banke može ostati po strani, kako se smanjuje upotreba gotovine i pojavljuju nove digitalne kovanice i tokeni. Evropa je počela ozbiljnije da se bavi digitalnim evro nakon što je Fejsbuk predstavio planove za stvaranje digitalne valute 2019. godine.

Naglasio je da napredak Kine u lansiraju digitalnog juana, koji je već dostupan u velikom broju kineskih gradova.

„Rizik je očigledno da će Evropa izgubiti zamah ne samo u svom naporu da ojača međunarodnu ulogu evra, već čak i u njegovom očuvanju“, rekao je on.

Ali neki stručnjaci sumnjaju da je digitalni evro neophodan, s obzirom na to koliko potrošača vrši transakcije koristeći kreditne kartice ili debitne kartice ili usluge mobilnog plaćanja.

Zvaničnici Federalnih rezervi u SAD takođe razgovaraju o mogućnosti stvaranja digitalnog dolara, mada se kreću opeznije nego evropske kolege. Randal Kuarles, predsednik Federalnih rezervi za nadzor, rekao je prošlog meseca da svaki predlog za stvaranje digitalne valute centralne banke mora da očisti „visoku lestvicu“.

Primetio je da je američki dolar već „visoko digitalizovan“ i odbacio je ideju da SAD treba da deluju samo zato što se druge jurisdikcije pomeraju.

Bonus video: Delta soj se širi Grčkom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar