Stiv Benon: Nisam kriv za prevaru

Svet 20. avg 202022:44 > 22:44
Podeli:
Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Bivši strateg kampanje Donalda Trampa Stiv Benon izjasnio se da nije kriv, nakon što je u Njujorku optužen i uhapšen po optužbama za saveznu prevaru.

Benon je optužen za prevaru u kampanji “Izgradi zid” koja se fokusirala na sprečavanje dolaska meksičkih imigranata u SAD.

Nekadašnji Trampov ideolog izborne kampanje uhapšen je zbog učešća u kampanji koja je prikupljala novac za privatan projekat izgradnje zida na granici sa Meksikom.

Benona su, zajedno sa trojicom saradnika, u četvrtak optužili istražitelji južnog okruga Njujorka. Oni tvrde da je grupa konzervativnih lidera prevarila svoje donatore, što je dovelo do prikupljanja više od 25 miliona dolara za izgradnju zida duž južne granice SAD, navodi se u saopštenju za javnost.

Tužioci tvrde da su optuženi zajedno dobili stotine hiljada dolara donatorskih sredstava za projekat “Izgradimo zid”, a koje su koristili na način koji nije u skladu sa javnim predstavništvima organizacije.

U optužnici se kaže da je organizacija zaista trošila novac za izgradnju graničnog zida, ali navodi se i da su „stotine hiljada dolara sifrovane … radi ličnih potreba i koristi“ optuženih.

Novac su navodno koristili „za razne lične troškove, uključujući, između ostalog, putovanja, hotele, robu široke potrošnje i dugove ličnih kreditnih kartica.“

„Ovaj slučaj treba da služi kao upozorenje svim drugim prevarantima da niko nije iznad zakona, pa čak ni ratni vojni invalid ili milionerski politički strateg“, izjavio je glavni inspektor Filip Bartlet, prenosi axios.

Podsetimo, Benon je napustio Trampovu administraciju 2017. godine. 

Mnogi ga smatraju najzaslužnijim za Trampovu pobedu na predsedničkim izborima, a baš on je osmislio kampanju koja se ciljano usredsredila na konzervativne bele glasače.

Pre dve godine razbesneo je Trampa kada je u knjizi Majkla Volfa “Vatra i bes: U Trampovoj Beloj kući” komentarisao njegove i sastanke Trampovog sina sa Rusima uoči izbora, nakon čega je Tramp rekao da je “Benon izgubio razum”.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar