Stigao odgovor Australije nakon blokade isporuke vakcine

Svet 05. mar. 202109:44
Podeli:
kineska vakcina antitela
Foto: EPA-EFE/NABIL MOUNZER

Australijska vlada je u petak pozvala Evropsku komisiju da ponovo razmotri odluku o blokadi isporuke AstraZenekine vakcine za Australiju, navodeći istovremeno da blokada isporuke neće uticati na australijski program vakcinacije protiv Kovida-19.

PROČITAJTE JOŠ:

Evropska komisija i Italija blokirale su u četvrtak isporuku AstraZenekine vakcine za Australiju jer taj proizvođač nije ispunio obaveze preuzete ugovorom sklopljenim sa Evropskom unijom. AstraZeneka je zatražila dozvolu italijanskih vlasti za izvoz 250.000 doza iz fabrike Anagni blizu Rima, no italijanska vlada je to odbila, a Evropska komisija u tome ju je podržala. Evropska unija prvi je put iskoristila mogućnost zabrane izvoza vakcina protiv Kovida-19, prenosi Hina.

„Australija je postavila to pitanje Evropskoj komisiji kroz više kanala komunikacije, konkretno smo zatražili od EK-a da ponovo razmotri tu odluku i da je promeni“, rekao je australski ministar zdravstva Greg Hant. On je dodao da je Australija već primila 300 hiljada doza vakcine AstraZeneka.

Evropska unija je u januaru uspostavila registar za praćenje izvoza vakcina u jeku spora sa britansko-švedskim proizvođačem AstraZenekom kako bi pratila ispunjava li ta laboratorija svoje ugovorne obaveze. Taj mehanizam dopušta vlastima pojedine zemlje članice Unije da u konsultaciji sa Evropskom komisijom blokiraju izvoz prema odredištu izvan Evropske unije ako blok veruje da proizvođač nije ispunio obveze preuzete prema EU-u.

AstraZeneka nije još isporučila Evropskoj uniji obećane doze pa je predviđene isporuke sa 80 miliona srezala na 40 miliona doza pravdajući to smanjenje teškoćama u proizvodnji.

Sumnjalo se da su vakcine proizvedene u EU-u prodate zemljama izvan bloka zbog čega je i uspostavljen registar za praćenje izvoza vakcina.

Australija je naručila 53,8 milioa doza vakcina AstraZeneke, a lokalna farmaceutska firma CSL Ltd osigurala je prava na proizvodnju 50 miliona od tih naručenih doza. Očekuje se da će prve lokalno proizvedene doze vakcina biti dostupne krajem marta.

Australija, koja je daleko manje pogođena pandemijom od mnogih drugih zemalja sa samo 29 hiljada registrovanih slučajeva Kovida-19, planira do oktobra završi svoj program vakcinacije.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar