Stigao brutalan odgovor Kremlja na Bajdenovo upozorenje o nuklearnom oružju

Svet 18. sep 202216:00
Podeli:
Ukrajina, Džo Bajden, Vldimir Putin, Černobilj
Foto: REUTERS/Stringer/ZUMAPRESS.com / Zuma Press / Profimedia/TANJUG/AP Photo/Alex Brandon/EPA-EFESERGEY GUNEEV/REUTERS/Gleb Garanich/

Američki predsednik Džo Bajden je u intervjuu za Si-Bi-Es pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da nikada ne koristi taktičko nuklearno ili hemijsko oružje da povrati izgubljene teritorije u Ukrajini. Usledio je odgovor iz Kremlja.

Upitan za mogućnosti da Rusija upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov,kratko je odgovorio.

„Pročitajte doktrinu, tamo je sve napisano“, poručio je Peskov.

Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Peskov je dodao i da Rusija i Kina ne pretenduju da vladaju svetom, ali da druge zemlje imaju takve tendencije.

Jačajući bilateralne odnose, Rusija i Kina ne pretenduju da vladaju celim svetom. Znamo da druge zemlje imaju takvu tendenciju – rekao je Peskov u intervjuu za kanal „Rusija 1“.

Pročitajte još:

Šta kaže ruska nuklearna doktrina?

Prema ruskoj nuklearnoj doktrini, kako piše „Jutarnji list“, Moskva zadržava pravo da koristi nuklearnu bombu samo „kao odgovor na upotrebu nuklearnog i drugog oružja za masovno uništenje protiv Rusije ili njenih saveznika“, kao i „kao odgovor na konvencionalni napad koji preti samo postojanju Rusije kao suverene države“.

Poslednje ažuriranje doktrine, napravljeno 2020. godine, razjasnilo je još dva scenarija moguće upotrebe nuklearnog oružja: u slučaju dobijanja „verodostojnih informacija o lansiranju balističkih raketa“ usmerenih na teritoriju Rusije ili njenih saveznika, ili napad „na kritičnu infrastrukturu koja kontroliše nuklearno oružje“.

Diskusije o potencijalnom izbijanju nuklearnog rata ponovo su ažurirale projekcije takvog sukoba koje su razvili istraživači sa Univerziteta Prinston u okviru Programa nauke i globalne bezbednosti još 2017.

Nazvali su to „plan A“. Simulacija koju su napravili stručnjaci na osnovu niza parametara pokazuje kako bi se mogao razviti scenario globalnog horora koji bi za samo nekoliko sati zbrisao desetine miliona ljudi sa lica zemlje.

Foto: EPA-EFE/Profimedia/Reuters/TANJUG/Beta

Šta je Bajden rekao?

Podsetimo, na pitanje Skota Pelija šta bi rekao predsedniku Ruske Federacije da razmišlja o upotrebi takvog oružja, Bajden je dao jasan odgovor.

„Nemoj! Nemoj! Nemoj! To bi promenilo rat kao ništa pre, kao ništa od Drugog svetskog rata“, rekao je Bajden.

Posle gubitaka na istoku Ukrajine, Putin je sateran u ćošak i pod pritiskom domaćih jastrebova koji zahtevaju da Rusija povrati inicijativu u ratu. On je ove nedelje upozorio da bi Moskva mogla da uzvrati snažnijom ako njene snage budu pod dodatnim pritiskom, što je izazvalo zabrinutost na Zapadu da bi mogla da pribegne nekonvencionalnim sredstvima kao što je nuklearno ili hemijsko oružje.

BONUS VIDEO Masovna grobnica u Izjumu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar