Stejt department: Teatralnost Kine nam neće odvratiti pažnju

Svet 20. mar. 202115:06
Podeli:
stejt department
Foto.:EPA/MIKE THEILER

"Američke diplomate imale su "ozbiljne razgovore" sa kolegama iz Kine na Aljasci i neće dozvoliti da "teatralnost" kineske strane odvrati pažnju od iznošenja principa SAD i teških razgovora", saopštio je Stejt department.

Pročitajte još:

„Znamo da ponekad ova diplomatska izlaganja mogu biti preuveličavana ili možda čak usmerena na domaću publiku. Ali ne dozvoljavamo da nas pozorište sa druge strane spreči da radimo ono što nameravamo da učinimo na Aljasci, a to je izlaganje naših principa, kao i naših očekivanja, i obavimo ove teške razgovore koje moramo imati sa Kinom“,  rekla je rekla je portparolka Stejt departmenta Džalina Porter.

Američki i kineski zvaničnici trebalo bi da zaključe razgovore na Aljasci nakon što su prepirke na otvaranju razotkrile dubinu tenzija između dve najveće svetske ekonomije.

Agencija navodi da su američki državni sekretar Entoni Blinken i nacionalni savetnik za bezbednost Džejk Salivan u Enkoridžu na Aljasci započeli u četvrtak sastanak s najvišim zvaničnikom za spoljnu politiku kineske Komunističke partije Jang Džiečijem i ministrom spoljnih poslova Vang Jiem i da je on bio obeležen međusobnim optužbama i kršenjem dogovorenog protokola.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar