Statua Kristofera Kolumba uklonjena u San Francisku

Svet 19. jun. 202011:39 > 12:16
Podeli:
Foto:EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Dve tone težak kip Kristoferu Kolumbu, koji je podignut 1957., u četvrtak je uklonjen po nalogu gradskog veća nakon što je poslednjih godina bio meta protesta i vandalskih napada, objavio je San Francisko Hronikl.

Gradska čelnica Katerina Stefani nazvala je u svom postu na Tviteru uklanjanje spomenika „potrebnim korakom“ navodeći da on predstavlja „bolne temelje“ istorije SAD-a.

„Ropstvo, pokoravanje i osvajanje moramo svi osuditi … kip je predstavljao izmišljenu ‘sanitarnu’ verziju naše istorije, slaveći čoveka dok je ignorisao traumu koju su njegovi postupci izazvali „, rekla je Stefani.

Prošle nedelje sa statue Kristofera Kolumba u Bostonu skinuta glava. Drugi sličan spomenik bačen je u vatru te potom u jezero u američkoj saveznoj državi Virdžiniji.

Protesti pod nazivom ‘Crni životi su važni’ izbili su u brojnim gradovima širom Sjedinjenih Država nakon ubistva nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda, kojeg je pritiskom kolena na vrat prilikom privođenja ubio beli policajac u Mineapolisu.

Demonstranti od tada imaju za metu i spomenike koji po njihovim rečima predstavljaju proganjanje Afroamerikanaca i drugih manjina. Kolumbo je bio jedan od prvih Evropljana u Novom svetu i smatra se čovekom koji je otkrio Ameriku. Istoričari i aktivisti za ljudska prava kritikuju Kolumba zbog porobljavanja autohtonog stanovništva Amerike.

„Uklanjane statue nije brisanje istorije“, navodi Stefani. „To je pre svega pokazivanje ljubavi prema našim prijateljima i susedima koji su ovog trenutka povređeni, te prema zajednicama koje su vekovima bile povređene“.

Komentari

Vaš komentar