Starica optužena za nacističke zločine u logoru u Poljskoj

Svet 05. feb. 202123:22
Podeli:
Foto: TopFoto / Topfoto / Profimedia

Devedesetpetogodišnjakinja koja je radila za komandanta nacističkog koncentracionog logora, optužena je na severu Nemačke za podržavanje i pomaganje u izvršenju masovnih ubistava. Sud za maloletnike u Šlezvig-Holštajnu treba da odluči hoće li slučaj bivše sekretarice ići na suđenje, jer je današnja 95-godišnjakinja u vreme tih zločina bila mlađa od 21 godine i vodila se kao maloletnica.

Žena, koju mediji navode kao Irmgard F. i koja je štićenica doma za starije u Pinebergu blizu Hamburga, tereti se za „više od 10.000 slučajeva“.

Bila je sekretarica komandanta logora smrti Štuthof u blizini današnjeg Gdanjska u tadašnjoj okupiranoj Poljskoj u kojem je umrlo 65.000 zatvorenika za vreme Drugog svetskog rata.

U Štuthofu je za komandanta Paula Vernera Hopea radila u periodu od 1943. do 1945. godine.

Još uvek nije poznato hoće li joj se na kraju i suditi.

Štuthof je uspostavljen 1939. u okupiranoj Poljskoj, a gasne komore počele su da se koriste u junu 1944. Sovjetski vojnici oslobodili su ga pred kraj rata u maju 1945. godine.

U logoru je bilo oko 100.000 zatvorenika u užasnim uslovima. Mnogi su umrli od bolesti i gladi, neki su ugušeni gasom, a drugima su ubrizgane smrtonosne injekcije.

Najveći deo bili su Jevreji, a bilo je i Poljaka koji nisu bili Jevreji i zarobljenih sovjetskih vojnika.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar