Stampedo na sahrani lidera Tanzanije, poginulo 45 ljudi

Svet 30. mar. 202117:08
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ANTHONY SIAME

Policija Tanzanije saopštila je danas da je 21. marta u stampedu tokom sahrane predsednika te države poginulo 45 ljudi.

PROČITAJTE JOŠ:

Do stampeda je došlo kada je na hiljade ožalošćenih građana pokušalo da se progura na stadion u Dar Es Salamu kako bi se oprostilo od svog bivšeg vođe, koji je iznenada preminuo 17. marta.

„Bilo je puno ljudi koji su želeli da uđu na stadion, a neki su bili nestrpljivi. Pokušali su da uđu na silu i došlo je do stampeda, pri čemu je poginulo 45 osoba“, rekao je zapovednik regionalne policije Lazaro Mambosasa za AFP. Dodao je da je petoro preminulih bilo iz iste porodice.

Ranije je javljeno da su na stadionu pregaženi žena i četvoro dece.

Negirao koronu, sumnja se da je od nje umro

Džon Magufuli umro je u 61 godini. Potpredsednica te zemlje je kazala kako je umro zbog srčanih problema u bolnici Mzena u Dar es Salamu.

Foto: EPA-EFE/ANTHONY SIAME

Magufuli, jedan od najvećih afričkih skeptika kada se radi o koronavirusu, nije viđen u javnosti od 27. februara, nakon čega su krenule spekulacije da se zarazio Kovidom-19, prenosi Index.hr. Zvaničnici su 12. marta negirali da je bolestan i naglasili da Magufuli normalno nastavlja sa radom i da građani trebaju da ignorišu glasine.

Pokojni predsednik je osuđivao mere protiv širenja koronavirusa i vakcina nazivao zapadnom zaverom.

Na početku pandemije Magufuli je negirao njenu opasnost u Tanzaniji i pozvao građane da „molitvom oteraju koronavirus“. Verovao je da „sotonski virus ne može živeti u telu Isusa Hrista“ pa je za sve veći broj slučajeva zaraze u zemlji okrivljavao „neispravne“ testove.

U junu je kazao kako je njegova zemlja „božjom milošću“ iskorenila koronavirus pa je iskazao sumnju u sigurnost stranih vakcina protiv covida-19, ne navodeći nikakve planove za njihovu skorašnju nabavku.

Povorka sa njegovim tijelom prolazila je kroz veće gradove Tanzanije, poput Dar es Salama, Dodome i Zanzibara, nakon čega je 26. marta ono položeno u grob u selu Čato, na severozapadu zemlje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar